Радно време од 9 до 5 ће потпуно нестати у наредној декади, сматра суоснивач Линкедин платформе

До 2034. године осмочасовно радно време од 9 до 5 потпуно ће нестати, предвиђа Рајд Хофман, суоснивач Линкедин платформе који је познат по добром "њуху" када су трендови у запослењу и технологије у питању.

Хофман, који је врло прецизно предвидео и експанзију друштвених мрежа и промене у светској економији, сада је дао још једну прогнозу, истичући да би традиционално радно време од 9 до 5 потпуно нестало до 2034. године. И то није све: овај стручњак сматра да ће у декади пред нама запослени тежити да један стабилан посао замене различитим пословима које ће обављати истовремено, неке хонорарно (као фриленсери), а неке пола или пуно радно време.

Тансформација доноси и предности, али и бројне изазове

Оваква трансформација ће, по његовом мишљењу, донети како многе могућности, тако и изазове непредвидиве у овом тренутку, који ће из темеља променити норме на које су запослени навикли. "Не само да ће запослени мењати послодавце, већ ће "шарати" и кроз различите индустрије, константно мењајући свој профил", истакао је Хофман. "Ова промена ће свакако утицати и на економију, како глобалну, тако и унутар сваке бранше понаособ."

Запослени ће бити продуктивнији, креативнији и агилнији

Продуктивност запослених ће захваљујући новом, динамичном окружењу, почети експоненцијално да расте. Исто тако, они ће се сусрести и са многим изазовима који ће захтевати агилан и креативан приступ и брзо сналажење у непознатом окружењу. Самим тим, они ће, савладавајући нове и нове препреке, континуирано добијати на вредности и сваки пут их доносити у ново окружење. Биће то један Perpetuum mobile. 

Вештачка интелигенција ће доминирати, али ће људске вредности и даље бити на цени

Развој вештачке интелигенције се тек очекује, сматра Хофман, а њена доминација биће приметна у најразличитијим секторима - од производње процесне опреме, па све до угоститељства. Ипак, фундаментална људска знања и вештине ће остати увек присутне. Све у свему, стручњак предвиђа врло динамичну будућност, флексибилне облике рада и мноштво адаптација, које ће на крају резултирати потпуно другачијим радним окружењем.