Магазин

Јадранско море постаје "тропски топло": Вода достиже температуру и до 30 степени

Топло море можда звучи као право уживање за туристе, али није баш тако - повишене температуре Јадрана доводе до настанка слузи, која не само да квари летовање, већ отежава риболов и ремети равнотежу у екосистему мора.
Јадранско море постаје "тропски топло": Вода достиже температуру и до 30 степени© Pexels/Luciann Photography

Јадранско море је на италијанској страни ове године у јулу достигло рекордну температуру од 30 степени Целзијуса, а у неким деловима чак и више. Ово није добра вест за морски екосистем, јер растуће температуре доводе до нестанка појединих врста риба, али и цветања мора. Повишена топлота мора и слабе струје допринеле су распрострањеној пролиферацији муцилагина - бело-жуте густе слузи, која се формира од разних микроалги и акумулира се на морском дну, посебно у северним и централним областима Јадрана, преноси "Гардијан".

Ова слуз је релативно јединствена за италијанску страну Јадрана, а има тенденцију да се накупља више када море не прима довољно хранљивих материја из реке По, која се на северу улива у Јадран. Последњи пут се ова супстанца у овим количинама појавила 1989. године, посебно у водама приобалних градова у региону Емилија-Ромања, због чега су се туристи "разбежали". 

Слуз није штетна по људе, углавном само спречава уживање у пливању - али зато представља велики проблем за риболов. Ова супстанца прави сметње у раду мотора чамца и блокира рибарске мреже. Када се то деси, риболов постаје немогућ. Раније је "борба" против слузи на мрежама трајала само један или два дана, али сада овај проблем може да траје чак и цео месец. Иако већина врста риба може да побегне од слузи, она може да угуши шкољке, које су такође угрожене, као и плаве ракове који успевају у топлијем Јадрану, посебно у северним деловима.

"Говоримо о 30 степени чак и на отвореном мору. Јадран постаје тропски. Почињемо да виђамо врсте риба које раније нису биле овде, као што је сабљарка, док су разне врсте беле рибе, попут ромба, скоро изумрле. Нема сумње да се климатске промене дешавају", рекао је један од италијанских рибара. 

image