И грчко "Инстаграм острво" у проблему - Санторини није као на сликама

Нестварно плаветнило мора, беле куће и цркве са плавим куполама одузимају дах и сви бисмо бар на пар дана да осетимо чари Санторинија. Ово прелепо место, са разлогом носи титулу "Инстаграм острва" и то првенствено због своје фотогеничности, те многи хрле ка њему да виде тај чувени залазак сунца и боје. Можда јесте једно од најлепших острва на свету, али је и острво у проблему - велики број туриста који долазе са крузера су изгледа "прејаки" за његову инфраструктуру.

Санторини, чувено острвo у Грчкој, са својим блиставо белим кућама и азурним небом и морем, привлачи милионе посетилаца годишње, што је далеко више од око 20 хиљада сталних становника које има. Магично острво је чак добило надимак "Инстаграм острво" због свог савршеног изгледа на сликама и снимцима без потребе за филтрима.

На врхунцу сезоне, и до 17 хиљада путника са крузера дође на острво, упућујући се право на популарна места као што су главни Фира, Оја.

Створено за венчања и медени месец, али...

Задивљујући романтични призори Санторинија учинили су га веома популарним избором за медене месеце и свадбена путовања. Кејти Хаслам из Рочдејла, Енглеске, провела је свој медени месец тамо у јулу, али каже да је пажљиво планирање било кључ за њу и њеног супруга да имају одмор из снова.

"Нисмо желели да идемо у Фиру јер смо читали да је веома, веома гужва", каже она. Уместо тога су изабрали село на литицама само неколико километара од главног града и "било је фантастично, дивно и мирно".

Велика брига 

Уске поплочане улице и балкони на литицама су препуни туриста који желе селфије са заласком сунца, што омета локално становништво у обављању свакодневних послова. Прекомерни туризам је постао главна тема последњих година, како популарне дестинације покушавају да балансирају потребу за приходом од посетилаца са квалитетом живота становника и одржавањем пожељног и одрживог окружења за све.

На Санторинију, према некима, проблем није само што има превише туриста.

"Прекомерни туризам не постоји. Оно што видим је недостатак инфраструктуре. Док су друштвене мреже сада пуне слика великих гужви на популарним местима реалност није таква", каже Ђанлука Чименти, локални водич.

После 21. часа, центри градова су мртви, а ресторани и хотели су далеко од пуних капацитета. Ово указује на то да туристи који долазе бродовима на дан, нису довољни да одрже локалну економију, те да су потребни и туристи који остају дуже време. Наглашава да је локално становништво мора нешто да промени, што подразумева побољшање инфраструктуре и можда другачији приступ у управљању туризмом на острву, пише Си-Ен-Ен.

Предлог ограничења туриста

Градоначелник Санторинија, Никос Зорзос, предложио је ограничење броја путника са крузера на 8 хиљада дневно. Ову меру је подржао и премијер Киријакос Мицотакис, који је за Блумберг изјавио да се мера очекује наредне године.