Које лекове не би требало конзумирати заједно са кафом

Испијање кафе је уобичајена балканска рутина. Али, она никако не би требало да буде иста за све! Уколико узимате ове лекове требало би добро да размислите да кафу замените неким другим напитком.

Конзумација кафе у великој мери подстиче лучење желудачне киселине, а самим тим утиче и на варење свега што се у желуцу нађе - од хране, па све до лекова. Ово, последично, утиче и на апсорцију и дистрибуцију медикамената у крв, што значи да дејство појединих лекова може бити измењено. О начину исхране и конзумацији напитака сваки пацијент би требало да се посаветује са својим лекаром, јер се одређене нуспојаве могу, али не морају јавити код свих.

Лекови за прехладу и алергије

Лекови за лечење прехладе, као и антихистамници који се узимају приликом појаве алергија садрже супстанцу псеудоефедрин, која стимулише централни нервни систем. Кафа је такође јак стимуланс, па тако комбинација овог типа може изазвати немир и појаву несанице, преноси портал Хелт.

Медикаменти за дијабетес

Уколико пијете кафу са млеком и шећером, ова комбинација може изазвати скок шећера у крви, што ће се итекако одразити и на дејство медикамента. Међутим, чак и ако кафу пијете "чисту", без додатака, ниво шећера и инсулина може порасти, што дугорочно може довести до погоршања здравственог стања.

Антидепресиви

Начин метаболисања појединих антидепресива може се потпуно променити након конзумације кафе, при чему ће тек један део активних супстанци заправо да се апсорбује у крв. Са друге стране, неки антидепресиви у комбинацији са кафом могу довести до несанице и "прескакања" срца. Зато стручњаци препоручују суздржавање од кафе током узимања терапије.

Лекови за лечење астме

Лекови за лечење астме најчешће садрже бронходилаторе - супстанце које чине да се дисајни путеви опусте. Међутим, ови медикаменти код појединих пацијената изазивају и нуспојаве у виду главобоља, немира, грчева у стомаку и преосетљивости. Кафа их може само додатно појачати, па се не препоручује људима који болују од астме.

Препарати за остеопорозу

Кафа већину препарата за лечење остеопорозе чини готово упола ефикасним, показала су истраживања. Када су ови лекови у питању, препорука лекара је да се они никада не узимају на празан стомак, већ само након јела, као и да се не пију ни са чиме, осим са обичном водом. Само тако је њихова ефикасност потпуна.

Мелатонин

Иако се мелатонин не сматра леком, он се са разлогом налази на овом списку. Овај хормон, који се и иначе лучи у организму, многи узимају и кроз суплементацију, како би побољшали квалитет сна. У комбинацији са кафом, његово дејство се анулира, јер је улога кофеина да разбуди нервни систем, а улога мелатонина - да га умири.

Лекови за снижавање притиска

Лекови за снижавање крвног притиска чине да срце спорије куца и самим тим ствара мање притиска у крвотоку. Са друге стране, кафа има супротан ефекат: она повећава крвни притисак. Када дође до "судара" активних супстанци из лекова и кофеина, њихова дејства се поништавају. Другим речима, лекови неће дати очекивани ефекат.