Како су мушкарци у стара времена у Русији бирали невесте

Прићи девојци на улици тек тако, ради упознавања, је у Русији у стара времена било незамисливо: морало се водити рачуна о томе да ли је девојка удата и одакле је. Ако је из истог места, то није добро. А није добро ни ако је премршава, или ако не носи венчић на глави. Како су се онда мушкарци упознавали? На посебним манифестацијама и врло опрезно.

Данас момци имају прегршт начина да упознају девојку својих снова: на послу, у локалној кафетерији, на фестивалу или на летовању. Па чак и преко друштвених мрежа и апликација за упознавање. И критеријуми су другачији него у она времена. Шта је било важно мушкарцима у доба старе Русије?

Аксесоар открива да ли је девојка за удају

У доба старе Русије девојке су се удавале јако младе, па је на будућим младожењама био тежак задатак: да у великом друштву или на прослави одгонетну које су девојке заузете, а које слободне. То није било толико тешко: заузете девојке су на глави увек носиле мараме, док су оне слободне косу украшавале венцима од цвећа.

Пожељније су биле девојке из других села

У Русији је постојало правило да се девојка тражи што даље од куће - у другом селу, области, па чак и на другом крају земље. Што даље - то боље! Разлог за то био је и више него оправдан: људи су се бојали ступања у брак са члановима шире фамилије, а самим тим и рађања болесне деце. 

Физички изглед је играо важну улогу

Мршаве девојке момцима у старој Русији уопште нису биле привлачне, штавише, народ је веровао да су оне исувише крхке да би изнеле трудноћу и родиле здраво дете. Самим тим, биле су неподобне за брак. Али, зато су крупније девојке биле пожељније - њихове облине и широки кукови били су знак плодности.

... као и познавање домаћинства 

Девојке без мираза готово да нису имале никакве шансе за удају, као ни оне које нису умеле да штрикају и шију. Умеће прављења постељине, завеса и других предмета покућства се у Русији веома ценило, па су девојчице већ од млађих дана училе овај занат. Приоритет је био да себи спреме мираз, како би се једног дана добро удале.

Девојке су се бирале на седељкама

Могућности за упознавање у оно време није било толико колико их има данас, па су се будући парови најчешће упознавали на тематским седељкама. Девојке би облачиле своје најраскошније хаљине и у њима демонстрирале момцима своје умеће прављења зимнице или плетења, а будуће младожење "меркале" изабраницу свог срца.