Магазин

Четири биљке које ће вас расхладити током врелих летњих дана

Вентилатори, клима уређаји и ледена пића су само неки од начина на који се људи расхлађују лети. Али постоје и природнија, лековита решења у облику биљака. Од лечења уједа буба, до освежавајућих чајева и расхлађујућих купки, ове биљке ће вам помоћи да се расхладите и опустите чак и током најврелијих дана.
Четири биљке које ће вас расхладити током врелих летњих дана© Pexels/Leah Rolando

Када вам је вруће, вероватно посегнете за лепезом и чашом ледене воде, али ове биљке такође могу бити од помоћи када дођу вреле температуре. Осим што расхлађују, могу ублажити и друге "летње тегобе", као што су осипи, уједи инсеката, сунчанице. За следећи чај или облогу, размислите да можда користите биљке као што су:

Лимунска трава

Лимунска трава многима прија звог јарког, цитрусног укуса и освежавајуће ароме, због којих је омиљени биљни додатак у кухињи, посебно за лагана, "летња" јела. 

На Јамајци, лимунска трава носи надимак "трава грознице", јер се користи за хлађење тела и лечење прехладе. Њени мирисни састојци су дијафоретски, што значи да подстичу знојење. Листови лимунске траве могу да освеже све оне који се боре са физичким или емоционалним премором, а можете их додати у топлу купку, а такође се могу згњечити или самлети да би се додала у различита јела.

Лимунска трава је традиционални лек за низ лакших тегоба. То је ароматични биљни карминатив, који може да ублажи гасовитост и надимање. Шоља чаја од лимунске траве могу бити умирујући лек за узнемирени стомак, а функционише и као поуздан антиспазмодик, тако да чај или тинктура од лимунске траве такође могу ублажити менструалне грчеве.

Мента

Мента је вероватно најпопуларнија расхладна ароматична биљка, а препоручљиво је да попијете шољу чаја од менте након оброка, јер има умирујуће дејство на желудац.

У комбинацији са хајдучком травом и зовом, мента је део  традиционалне биљне мешавине топлог чаја, који може да помогне код грознице. У овом случају, нана служи као дијафоретик, распршујући топлоту и изазивајући знојење. Удисање паре од чаја менте такође може помоћи у разбијању слузи у плућима и отварању синусних пролаза.

Ова биљка може спречити мучнину од конзумирања тешке, масне хране (посебно када су високе температуре) и садржи једињења која опуштају мишиће дигестивног тракта, ублажавајући надимање и болове у стомаку. У тежим случајевима иритираних црева, капсуле есенцијалног уља менте узимају се као антиспазмодик за болове.

Орлови нокти

Орлови нокти или лоницера се користи за лечење грознице, прехладе и грипа, упале плућа и бронхитиса. Истраживања из Азије указују на антивирусне и антибактеријске вредности ове биљке, као и да може да помогне у балансирању холестерола.

Цветови орлових ноктију имају расхлађујући, антиинфламаторни ефекат. Један од начина да уживате у овој биљци је да конзумирате кашичицу меда, у којој су утопљени ови цветови. Ова комбинација се узима за лечење кашља и упале грла. Екстракт орлових ноктију може се користити као средство за исцељење иритација коже, инфекција и осипа. 

Пешкир намочен у ову охлађену течност може да лечи главобољу и умири кожу када се нанесе на површину на којој је дошло до опекотина након боравка на јаком сунцу. Ова антивирусна цветна инфузија такође смирује болне пликове херпеса и осипе.

Камилица

Камилица има изузетну способност да истовремено умири, хлади и лечи, било да је у масти или хладном чају. Смирујуће компоненте "утишавају" нервне завршетке када шаљу сигнале свраба и бола. 

Када се примењује локално, камилица умањује симптоме црвенила и свраба коже, повезане са стањима као што су екцем, себороични дерматитис, псоријаза и розацеа. У мање озбиљним случајевима, чак и само мокра кесица чаја од камилице може се користити као облога и директно нанети на болно место или осип.

Мелем од камилице можете да користите за тренутно и брзо олакшање од уједа комараца и других инсеката, неколико минута касније, досадна иритација се скоро па не осећа, јер камилица елеминише свраб. Осим тога, камилицу можете користити као облогу за бебе којима расту зуби, да би се умириле, преноси "Нешнал џиогрефик".

image