Смарт-сатови се не препоручују једној групи људи: Изазивају више штете него користи

Смарт-сатови и други "паметни" геџети одавно су постали наша свакодневница: на њих се ослањамо када нам треба информација о времену, користимо их да бисмо читали поруке, па и да бисмо видели тренутне здравствене параметре. Ипак, једној групи људи се коришћење ових уређаја никако не препоручује.

Произвођачи мобилних телефона попут Самсунга, Епла и других, се већ годинама утркују да уз нове мобилне телефоне лансирају и понеки пратећи геџет: смарт-сат, слушалице са интегрисаним АИ функцијама, наочаре и слично. Истина, ови уређаји могу умногоме олакшати свакодневно функционисање, али постоји један проблем - они нису прилагођени свима и у појединим случајевима могу направити чак и проблем тамо где га нема.

Коме се не препоручује коришћење смарт-сатова

Смарт-сатови и спортске наруквице показале су се као изузетно непоуздане приликом давања показатеља о здравственом стању оних који их носе, показало је истраживање научника Универзитета Северне Каролине. Због давања недовољно прецизних података, ови геџети су код великог броја људи изазивали повећање нивоа стреса, а у групи оних којима се њихово ношење не препоручује посебно су се нашли кардио-васкуларни болесници, пренела је Америчка кардиолошка асоцијација. 

Непотпуни подаци подстичу на ослањање на непоуздане изворе

У истраживању је учествовало 172 пацијента са срчаним проблемима, а део испитаника (њих 83) користио је смарт-сатове за праћење здравственог стања. Испоставило се да је управо та група имала већи ниво стреса, а све због штурих и ограничених показатеља које су приказивали уређаји. Због тога што су им надохват руке били недовољно детаљни подаци, ови пацијенти почели су да сумњају да је њихово здравствено стање много озбиљније него што су мислили и чешће звали своје докторе, а било је и оних који су одговоре на питања о свом здрављу тражили од непоузданих извора.

Научници забринути: Смарт-сатови само наглашавају постојање проблема

Спроведено истраживање је само још једном показало да се на уређаје ове врсте ни у ком случају не треба у потпуности ослањати (независно од произвођача), већ показатеље које они приказују, попут броја откуцаја срца, крвног притиска, броја корака и слично, увек узимати са резервом. По мишљењу научника, "паметни" геџети имају тенденцију да само подсећају на постојање проблема (а у неким случајевима их чак и преувеличавају), при чему реално решење изостаје. Када је реч о праћењу здравственог стања, једини поуздан начин јесте одлазак код лекара на редовне контроле, апелују стручњаци.