Шест ствари које лични тренер одмах примети на вама

Ако почињете да радите са личним тренером, знајте да вас је вероватно "анализирао" током првих неколико минута упознавања. Ово је неопходно да би тренер проценио вашу физичку спремност и кондицију, како би могао да састави адекватан програм који ће донети најбоље резултате за вас. Ево неколико ствари на које лични тренери највише обраћају пажњу.

Учланили сте се у нову теретану и спремни сте да почнете са вежбањем и здравијом исхраном. Поред тога, пронашли сте тренера који ће вам помоћи у овоме, па током првог упознавања, вероватно процењујете да ли је неко од поверења. 

Међутим, док ви анализирате тренера, он је истовремено посматрао детаље који му много тога говоре о вама, што ће касније искористити када вам буде састављао програм. Ово ће бити од помоћи не само у бирању и извођењу вежби, већ и у развијању добре комуникације, која је кључна за резултате. Основне ствари које ће тренери регистровати након првог разговора са вама су:

Држање

Ваше држање говори много о вама - како старите, шта радите, да ли сте повређени, као и генерални стил живота. Све ово може утицати на ваше држање и многи тренери ће ово приметити. Продужен временски период без решавања проблема са држањем могу довести до неравнотеже, слабости мишића, зглобова и евентуалног недостатка покретљивости - а све ово је важно имати на уму ако почињете да тренирате.

Вешти тренери ће од почетка приметити неке постуралне девијације и осмислиће програм који ће помоћи у њиховом исправљању, као и како да вас заштити од повреда и погоршања стања.

Расположење

Одлазак у теретану може бити изазов, а вежбе могу бити болне и напорне, посебно за оне који немају много искуства. Добар тренер то препознаје и он ће пажљиво проценити ваше расположење, како би покушао да утврди да ли сте тог дана мотивисани и колико јако може да вас гура.

Главни циљ сваког тренера би требало да буде да осмисли програм за који ћете бити заинтересовани и који ће вас инспирисати да се вратите. Ако се на тренингу појавите исцрпљени и нерасположени, ваш тренер би то требало да примети и прилагоди програм.

Са друге стране, ако на тренинг дођете насмејани, тренери могу да искористе ту позитивност и да вам дају додатни подстрек, да вас убрзају ка остварењу ваших фитнес циљева.

Мобилност

Слично вашем држању, ваша мобилност говори много о вашем животном стилу и физичкој спремности. Тренер ће вероватно посматрати вашу мобилност да би знао какав програм вам одговара, почевши од тога како пролазите кроз врата и седате на прве консултације.

Да ли постоји неравнотежа у вашем ходу или вам је тешко да се пређете из седећег у стојећи положај? Тренери ће вас такође провести кроз неколико тестова мобилности током пробног тренинга, како би стекао даљи увид у ваше стање. Ваша мобилност (или недостатак мобилности) биће добар показатељ онога што тренингом треба да се побољша.

Равнотежа

Када изводите било коју вежбу, осим снаге и мобилности, велику улогу игра равнотежа. Да би тренер проценио ово, вероватно ћете прво радити неколико тестова равнотеже и одмах ће бити јасно да ли је ово нешто што треба побољшати. Осим тога, када кренете да радите прве вежбе, тренеру ће бити јасно да ли можете да будете стабилни.

Тренер може постепено додавати нове вежбе за равнотежу у програм, како би се исправили сви недостаци.

Дисање

Овај детаљ је мало суптилнији, али неки тренери ће већ у почетном разговору приметити да ли је ваше дисање правилно, као и да ли постоје било које дисфункције које треба исправити.

Да ли дишете на нос или на уста? Да ли ангажујете дијафрагму или горњи део грудног коша за примарни удах и издах? Или се ипак ослањате на стомак?

Тренери ће даље посматрати ваше дисање кроз низ вежби, које ће узети у обзир вашу брзину дисања и способност да разговарате током одређених вежби. Све ово ће омогућити вашем тренеру да сазна каква вам је кондиција и како да је временом побољша.

Тежина

Ово вас вероватно неће изненадити, јер је тежина често главни разлог зашто неко одлучи да унајми личног тренера. Тежина је показатељ вашег укупног здравља, било да се ради о медицинском проблему који води до повећања или губитка тежине, или једноставно о исхрани и стилу живота. Без обзира на разлог, ваша тежина ће бити забележена на почетном посматрању, а затим узета у обзир као важан фактор.

Оно што је важно запамтити је да је ваш тренер ту да вам помогне да постигнете своје фитнес циљеве, а не да вас осуђује због ваше тежине. Вешт тренер би требало да вас мотивише и помогне да на здрав и продуктиван начин дођете до жељене тежине, али ако се осећате као да вас тренер критикује, а заузврат не даје корисне савете, онда можете да поразмислите да ли је то ефикасна сарадња.