Магазин

Људи који доживотно остају сами нису усамљени и огорчени, каже наука

Ако сe држите стереотипа и застрашујућих прича, онда тачно знате какав ће живот изгледати кад дођете у своје златне године, ако се никада нисте венчали - бићете потпуно јадни и усамљени. Ипак, стварност је другачија и научници откривају како заиста изгледа живот без партнера - то има своје мане, али и предности, баш као и све у животу.
Људи који доживотно остају сами нису усамљени и огорчени, каже наука© Yan Krukau/pexels

Често имамо предрасуде или гајимо сажаљења према особама које дуго немају партнера или старе без мужа или жене. Научници који изучавају друштво све више проучавају какав је заправо њихов живот и сматрају да су приче о усамљености можда погрешно постављене.

Како људи старе, они који остану сами осећају се све срећније у животу. Студија која је у фокус ставила људе средњег и позног доба, показала је да доживотни самци постају све задовољнији својим животом како су старили. Резултати за људе који су имали партнере нису били тако једноставни.

Истраживање показује да људи који цео живот остају самци у старости осећају мању усамљеност од оних који су били у браку. Иако су самци у 65. години живота усамљенији од ожењених или удатих особа, та разлика се смањује како људи старе. Наиме, усамљеност међу особама у заједници значајно расте са годинама, док код самца тај пораст није тако изражен, пише Сајколоџи тудеј.

Финансијска несигурност

Особе које су цео живот самци су у много већем ризику од финансијске несигурности у старијем добу него људи у браку и ово је један од јасних недостатака са којима се суочавају они који остану сами.

За доживотне самце - да ли је старост другачија за жене него за мушкарце

Жене које су читавог живота биле саме већином имају физичко и ментално здравље на истом нивоу као особама које су у браку, говоре истраживања. Иако се старије неудате жене углавном добро сналазе, други им не верују и често морају да објашњавају зашто се нису удале или имале партнера.

Упоређујући мушкарце који немају партнерку са оним ожењеним, њима на неки начин, не иде баш тако добро и научници сугеришу да се њихов недостатак може приписати "мањем друштвено-економским ресурса и слабијем здрављу у раном животу".

Такође, неудате жене пролазе лошије од нежења, јер су мање финансијски сигурне. На пример, студија о брачној биографији и сиромаштву међу људима у Америци који су имали 63 и више година открила је да је међу доживотним самцима 13,6 одсто имало приходе испод нивоа сиромаштва. За доживотно неудате жене тај број је био скоро дупло већи - 25,3 одсто. За мушкарце и жене који су били у континуитету у браку, стопа сиромаштва је била 3,4 одсто.

image