Магазин

Само 8 минута на ТикТоку може имати далекосежне последице по ментално здравље, нарочито девојчица

Штетност ТикТока (и других друштвених мрежа) је све приметнија, нарочито међу млађом популацијом, а трендови који се само нижу изазивају бројне негативне последице по њихово ментално здравље. Најгоре од свега је што је довољно свега неколико минута да се слика о себи кардинално промени, што дугорочно може довести и до озбиљнијих менталних проблема.
Само 8 минута на ТикТоку може имати далекосежне последице по ментално здравље, нарочито девојчица© Canva / supersizer

Са преко милијарду активних корисника месечно ТикТок је једна од најутицајнијих друштвених мрежа. На њој се деле савети за учење, тренирање, здрав начин исхране и слично. Али, оно што забрињава јесте да већина тих савета није тачно. Посебно рањива категорија корисника јесу девојчице и младе девојке, које због "скроловања" платформом развијају потпуно погрешну слику о идеалима лепоте.

Једна врста садржаја је нарочито опасна

Садржај који промовише анорексију научници су класификовали као нарочито опасан по самопоуздање млађих припадница лепшег пола. Дугорочне последице могу бити још драматичније: код девојака се могу развити најразличитији облици поремећаја исхране, упозоравају научници Чарлс Старт Универзитета у Аустралији.

"Наша студија показала је да је довољно мање од 10 минута излагања имплицитним и експлицитним снимцима који промовишу анорексију како би се уочиле последице. Штета по ментално здравље младих девојака може настати чак и онда када је садржај на ТикТоку неповезан са анорексијом", упозоравају стручњаци.

Анорексија, орторексија и други поремећаји у исхрани

Како би установили колико ТикТок има утицаја на психу девојака, научници су спровели опсежно истраживање, анкетирајући 273 девојке узраста између 18 и 28 година. Половина њих "скроловала" је ТикТоком између 7 и 9 минута гледајући садржај који укључује методе за мршављење, попут изгледњивања, жвакања леда или детоксикације соковима, док је друга половина гледала снимке природе, животиња и кувања.

Пад самопоуздања након коришћења ТикТока уочен је у обе групе, али су оне девојке које су гледале садржај који промовише анорексију показале много горе резултате. "Тренутно се предузимају кораци како би се са мреже уклонио садржај који је опасан, укључујући и блокирање хаштага #anorexia, али је потребно много контроле како се оваква ограничења не би заобилазила", навели су истраживачи, наведено је у студији објављеној на порталу ПлосУан.

image