Магазин

Строги родитељи одгајају лажове? Психолог за РТ Балкан каже да не узимамо олако ставове са мрежа

"Строги родитељи одгајају веште лажове" је једна у низу реченица са Инстаграма или Тиктока која ће привући сваког родитеља да се запита да ли у овоме има истине или је ствар далеко коплекснија. Познато је да постоји неколико стилова родитељства, али се чини да наративи које с времена на време дођу са друштвених мрежа скидају одговорност са родитеља и терет пребацују на дете, каже психолог Јована Ивановић за РТ Балкан.
Строги родитељи одгајају лажове? Психолог за РТ Балкан каже да не узимамо олако ставове са мрежа© Max Vakhtbovycn/pexels

Сигурно сте налетели безброј пута на снимке, фотографије, цитате које у фокус стављају родитељство и како васпитати дете. Савети "пљуште" са свих стана - долазе од лаика, родитеља, стручњака, деле се разна искуства и све изгледа да је појашњено у пар реченица или минута видеа.

"Наратив дигиталног доба све чешће нам нуди олако извучене закључке из веома комплексних тема. Овакав вид преноса релативних информација не потпомаже пуно пропагирању менталног благостања друштва. Потреба да до информација дођемо на што лакши начин и уз што мање утрошеног времена лишава нас важних когнитивних процеса", истиче психолог Јована Ивановић за РТ Балкан.

У недавно објављеном видеу на Инстаграм страници Conscious Parenting, видео је подвучен реченицом да "Строги родитељи одгајају веште лажове", а у опису истог објашњава се да када су правила превише крута, деца се могу осећати под притиском да избегну казну по сваку цену и да их овај страх гура да лажу, да би избегли тешке последице. Истиче се да строго родитељство може угушити отворену комуникацију, наводећи децу да сакрију своје грешке и прикрију своја права осећања и предлаже се да се искреност негује кроз везу и емпатију.

Узимати ствари са резервом, добро размислити о свему

Ствари су далеко коплексније да би могле да се објасне једном реченицом, јасна је психолог Јована Ивановић:

"Ако се осврнемо на тврдњу 'Строги родитељи одгајају веште лажове' и узмемо је здраво за готово, занемарујемо веома комплексну тематику и шаљемо погрешну поруку где, чини се да скидамо одговорност са родитеља и сав терет пребацујемо на дете. Ако кренемо првенствено од стилова родитељства ту постоји четири различита стила, од којих сваки има дате карактеристике типичне за тај стил. Овде ћемо се фокусирати само на тврдњу горе изречену па ћемо појаснити један од стилова који може да утиче на развој неких особина код детета које подразумевају заобилажење истине. Родитељски стил пре свега подразумева начин на који родитељи комуницирају са својом децом и воде их кроз процес развоја. Ауторитарни или строги стил родитељства углавном се заснива на веома строгим и ригидним правилима без нарочитог објашњења и без емоционалне доступности родитеља. Овакав стил родитељства, може да провоцира код деце различита понашања од којих је и склоност ка лагању", појашњава психолог.

Зашто деца неискрено комуницирају са мамом и татом

"Деца у оваквој породичној атмосфери немају слободу комуникације ни изражавања својих личних ставова, жеља, потреба, а да би на неки начин остварили неку добит за себе склони су да истину прикривају или измишљају неку другу како би избегли кажњавање или добили награду. Страх од казне или прекора наводи дете да неискрено комуницира са родитељима, јер другачији вид понашања може да изазове непријатне последице с обзиром на наратив који негују родитељи", каже.

Строги родитељи често прибегавају ригидним правилима и методама које ограничавају аутономију детета те се код деце развија осећај да немају контролу над својим животом и да су под сталним притиском, па из тог разлога прибегавају методама од којих нека може да буде и лагање, како би повратили контролу или избегли казну. Веома често се развија код деце која немају слободу да отворено комуницирају из страха од санкције.

"Овакво понашање деце може се објаснити и теоријом самодетерминације која подразумева да људи имају психолошке потребе за аутономијом, компетенцијом и повезаношћу, када су ове потребе задовољене људи налазе мотивацију унутар себе и негују аутентичност, али у породичној атмосфери са строгим, ригидним и дистанцираним родитељима деца лишена ових потреба прибегавају стратегијама преживљавања које могу да садрже и склонист ка прикривању истине", наглашава психолог.

Угледају се на одрасле

Строги родитељи често користе казне као средство контроле, што може подстаћи децу да науче да лажу како би избегла те казне.

"Према теорији социјалног учења, деца уче да лажу посматрајући понашања одраслих. Ако деца виде да су лагање и обмане ефикасни начини за избегавање казне или постизање жељених циљева, већа је вероватноћа да ће прибегавати овој стратегији понашања. Поред ових теорија и многа истраживања говоре о повезаности ова два начина понашања", истиче психолог.

Проверити одакле долазе информације

У данашњем систему вредности истина је постала релативна ствар, тврди психолог: "Неопходно је увек проверити пут којим се дошло до неког закључка и не узимати га здраво за готово, као и не преносити га сензационалистички, са једним циљем, а то је нечија примарна добит. Деца немају други начин да преживе па развијају стратегије у којима прикривају истину - ми имамо".

image