Магазин

У којим државама се налазе плаже са одличним квалитетом воде

Сва званично идентификована купалишта испунила су барем минималне стандарде квалитета, а титуле са најчистијим водама однела су она која се налазе на Кипру, Аустрији, Хрватској, кажу званични извештаји.
У којим државама се налазе плаже са одличним квалитетом воде© Pixabay

Велика већина европских купалишта има одличан квалитет воде, према новом извештају Европске агенције за животну средину.

За купање у мору Хрватска има "божанску" слану воду, а следе Кипар, Грчка и Словенија, док су Белгија и Бугарска изједначене на петом месту... Што се тиче унутрашњих вода (реке, језера), Бугарска, Грчка, Ирска и Румунија су изједначене на првом месту, а Аустрија и Финска се налазе одмах иза њих, пише Си-Ен-Ен.

Такође, у Белгији, Бугарској, Луксембургу, Малти, Аустрији и Румунији, сва званично идентификована купалишта испунила су барем минималне стандарде квалитета у 2023. години.

За најчистије воде у целини, Кипар је освојио злато, а следе га Аустрија на другом месту и Хрватска на трећем месту.

Квалитет воде на приобалним купалиштима је углавном бољи у поређењу са унутрашњим водама. А статистика каже да чак 96 одсто свих званично идентификованих купалишта у ЕУ испуњава минималне стандарде квалитета, док је само 1,5 одсто оцењено као "лоше".

"Купање у водама лошег квалитета није само ризик по здравље; оно такође подрива поверење наших грађана. Са већином купалишта широм Европе која постижу изврстан квалитет, Европљани могу уживати у безбедним стандардима за пливање овог лета", каже Виргинијус Синкевичијус, комесар за животну средину, океане и рибарство.

Иако је већина европских вода за купање у изврсном стању са бактериолошке тачке гледишта, загађење површинских и подземних вода представља значајан проблем и може бити погоршано променама климе. Побољшање отпорности воде за људе и животну средину у наредним годинама биће кључно, пише у извешатају. Наводи се да је фокус конкретно на безбедност купања, путем мониторинга бактерија које могу изазвати озбиљне болести код људи, а не на општи квалитет воде.

image