У којим државама се налазе плаже са одличним квалитетом воде

Сва званично идентификована купалишта испунила су барем минималне стандарде квалитета, а титуле са најчистијим водама однела су она која се налазе на Кипру, Аустрији, Хрватској, кажу званични извештаји.

Велика већина европских купалишта има одличан квалитет воде, према новом извештају Европске агенције за животну средину.

За купање у мору Хрватска има "божанску" слану воду, а следе Кипар, Грчка и Словенија, док су Белгија и Бугарска изједначене на петом месту... Што се тиче унутрашњих вода (реке, језера), Бугарска, Грчка, Ирска и Румунија су изједначене на првом месту, а Аустрија и Финска се налазе одмах иза њих, пише Си-Ен-Ен.

Такође, у Белгији, Бугарској, Луксембургу, Малти, Аустрији и Румунији, сва званично идентификована купалишта испунила су барем минималне стандарде квалитета у 2023. години.

За најчистије воде у целини, Кипар је освојио злато, а следе га Аустрија на другом месту и Хрватска на трећем месту.

Квалитет воде на приобалним купалиштима је углавном бољи у поређењу са унутрашњим водама. А статистика каже да чак 96 одсто свих званично идентификованих купалишта у ЕУ испуњава минималне стандарде квалитета, док је само 1,5 одсто оцењено као "лоше".

"Купање у водама лошег квалитета није само ризик по здравље; оно такође подрива поверење наших грађана. Са већином купалишта широм Европе која постижу изврстан квалитет, Европљани могу уживати у безбедним стандардима за пливање овог лета", каже Виргинијус Синкевичијус, комесар за животну средину, океане и рибарство.

Иако је већина европских вода за купање у изврсном стању са бактериолошке тачке гледишта, загађење површинских и подземних вода представља значајан проблем и може бити погоршано променама климе. Побољшање отпорности воде за људе и животну средину у наредним годинама биће кључно, пише у извешатају. Наводи се да је фокус конкретно на безбедност купања, путем мониторинга бактерија које могу изазвати озбиљне болести код људи, а не на општи квалитет воде.