Помпеја на удару туриста и славних звезда: Мадона разбеснела Италијане избором локације за рођендан

Мадона планира да приреди рођенданску забаву међу рушевинама Помпеје и очекује се да ће присуствовати око 500 гостију, међу којима су Кејти Пери и Орландо Блум. Овај потез изазвао је негодовање међу Италијанима након што су открили колико је заправо "јефтино" изнајмљивање овог историјског места. Такође, древни град не штеде ни туристи, јер је пре неки дан поново забележен случај уништавања споменика - тачније један Битанац је на зиду урезао иницијале своје породице.

Певачица Мадона ће највероватније прославити 16. августа свој рођендан у древном граду Помпеји где је изнајмила чувени Театро Гранде за велику прославу. Иако догађај тек треба да буде потврђен, италијански лист La Repubblica цитирао је градоначелника који је рекао да су спремни да дочекају певачицу. Италијански фан клуб краљице попа већ је објавио на Фејсбуку да се спрема за њен долазак, а међу званицама се спомиње и министар културе Ђенаро Санђулијано, преносе локални медији.

Изнајмљивање знаменитости шокирало Италијане

Верује се да је историјски амфитеатар, на ком се одржавају драмске и музичке представе, резервисала америчка компанија за само 30 хиљада евра, што је цена која је шокирала Италијане, пише Дејли мејл.

"Тридесет хиљада евра је апсурдно. То је као да дајете Помпеју", истако је Мишел Каписи, генерални секретар удружења "Италиа Ностра". Такође многи сматрају да италијанско наслеђе не би требало да се користи као кулиса за ексклузивне догађаје.

Мадона, која је по очевој страни италијанског порекла, већ је одлучила да организује своје ексклузивне рођенданске прославе у тој земљи на Сицилији и Пуљи.

Желео да остави запис о путовању

Поред овог проблема са славном звездом, Помпеју не остављају на миру ни туристи. Овај древни град препун је историске, уметничке и културне лепоте, али та чињеница није довољна неким људима и ипак стављају своје интересе, пре општег добра. Наиме, један човек из Велике Британије на зид знаменитости је урезао три иницијала - свој и своје две ћерке, и написао је и датум 7. август 2024.

Службеници су ухватили туристу и пријавили га, а према новом италијанском закону, посетиоци који нарушавају споменике могу се суочити са оштрим казнама од 40 хиљада до 60 хиљада евра за озбиљнија дела уништавања. Човек се извинио властима, објашњавајући да је желео да остави запис о путовању своје породице у овај град.

Није усамљен пример, туристи не схватају озбиљност почињеног дела

Последњих година, неколицина путника је урезало поруке у неке од најдрагоценијих историјских места у Италији. Раније овог лета, човек из Казахстана оставио је своје иницијале такође у Помпеји. Отприлике у исто време, и један холандски туриста користио је трајни маркер да нацрта графите на зиду у граду Херкулануму.

Прошле године, још један британски путник урезао је своје име поред имена своје девојке на Колосеуму. Након што је ухваћен, човек је написао писмо извињења градоначелнику Рима и тврдио је да није схватио "озбиљност почињеног дела", као и да није био свестан старости античког споменика, наводио је Гардијан. Такође, швајцарска тинејџерка урезала је своје иницијале у древни амфитеатар, а туристички водич је снимио инцидент и предичио га родитељима девојчице.