Магазин

Вендета и цинкарење у Портофину због клима уређаја

Овај приморски италијански градић изгледа као из бајке, али ситуација у њему није толико идилична. Комшијски односи се кваре из дана у дан - за разлику од температура, атмосфера у градићу није толико топла. Наиме, дошло је до више сукоба и случајева цинкарења међу становницима, а главни узрок проблема је незаконито уграђивања клима уређаја.
Вендета и цинкарење у Портофину због клима уређаја© Pexels/Rachel Claire

Иако Портофино изгледа чаробно, врућине постају све веће и становницима није свеједно када је упитању борба против високих температура. Број становника износи само 379, а овај градић је већ годинама познат по привлачењу богатих и славних личности, пре свега због своје лепоте. Од 1935. године је постао део националног парка и пре само неколико година уградња клима уређаја је била потпуно забрањена.

Сада, власници кућа могу да их уграде уколико добију дозволу од власти, а морају да воде рачуна о томе да расхладни уређаји буду дискретно постављени, како не би нарушавали лепоту Портофина, по којој је највише и познат. Ипак, многима су врућине неиздржљиве, тако да су одлучили да без дозволе уграде клима уређај.

"Све је почело прошле зиме када је неко уградио клима уређај који је покривао велики део веома уске улице", рекао је градоначелник Матео Вијакава за "Гардијан". "

Лета су постала много топлија, а јул и август су врели и веома влажни. Није да желимо да људи пате и да им врућина поремети сан… Сви сада зависимо од климатизације. Али Портофино се налази у регионалном парку и постоје правила која се морају поштовати."

Локална полиција сада неуморно трага за оним становницима који су илегално уградили уређаје, а користе се и дронови - неки су покушали да камуфлирају своју климу, маскирају је фарбом, тако да се уклапа у остатак фасаде. Међутим, сујетним комшијама ово није промакло.

У неким случајевима, људи су током опуштених посета комшијским кућама потајно фотографисали скривене клима уређаје, па су доказе слали полицији.

Казна за оне који су одлучили да прекрше закон може да достигне и до 43.000 евра, уколико случај дође до суда, мада из полиције кажу да је већина случајева решена без укључивања суда. Неодобрени расхладни уређаји одмах морају да се скину, а полиција овог приморског градића неуморно прати ситуацију.

"Циљ нам није кажњавање, већ да се правила поштују и да се задржи лепота Портофина", објашњава градоначелник. Од јануара до маја ове године нађена су 22 незаконито постављена клима уређаја, док је од јуна до средине августа, период када су температуре знатно скочиле, откривено још 15 уређаја.

Док власти и полиција објашњавају да правила морају да се поштују, италијанске новине пушу да се кроз незаконите уграђивање клима уређаја спроводи добра, стара италијанска "вендета".

 

image