Седам изненађујућих знакова да имате висок ниво интелигенције

"Немам посебног талента. Ја сам само страствено радознао", рекао је чувени Алберт Ајнштајн и тако открио једну од својих особина која упућује на генија, што је касније доказано низом истраживања. Највећи умови јесу показивали необична понашања као што је тежња ка самоћи или мало сна и те навике које можда сматрамо да су чудне, заправо су повезане са високим квоцијентом интелигенције.

Незасита радозналост, размишљање у тишини и страствено читање књига красе животе и понашања највећих умова икада рођених, који су оставили велики аманет човечанству.  Одређене навике имају велики утицај на нашу интелигенцију и чак могу да промене начин на који размишљамо, кажу многа истраживања. Такође, стручњаци су открили најмање седам необичних понашања за које верују да су знакови који указују на генија.

Причате сами са собом

То заправо може бити знак да смо паметнији од просечне особе. Иако је ово понашање донекле ирационално, све већи број доказа сугерише да оно има велике когнитивне предности, укључујући боље памћење, самопоуздање, фокус. Томе у прилог иду и студије - тим америчких истраживача показао је учесницима 20 слика различитих објеката и замолио их да пронађу одређене. Научници су открили да су људи који су разговарали сами са собом док су гледали слике могли брже да идентификују објекат.

Ноћна сте птица

Докази сугеришу да људи који остају до касно заправо имају већи квоцијент интелигенције. Наиме, особе које остају будне до касно, постигле су знатно већи резултат на когнитивним тестовима од оних које рано устају. Познато је да су многи бриљантни умови били ноћне птице, укључујући Чарлса Дарвина и Марсела Пруста.

Сањарите

Изгубити се у сањарењу се доживљава као расејаност, али научници су рекли да је то заправо знак да смо паметни и креативни. "Људи са ефикасним мозгом можда имају превише можданих капацитета да спрече своје умове да одлутају", рекао је Ерик Шумахер, професор психологије.

Функционишете у хаосу

Неки људи не могу да поднесу неуредну собу или радни сто, али изгледа да високо интелигентним особама то не смета. Тим истраживача је утврдио зашто је то тако. Ставили су учеснике студије у неуредан или уредан канцеларијски простор и замолили их да смисле нову употребу лоптица за пинг понг.

Иако су обе групе имале сличан број идеја, истраживачи су открили да су учесници који су били у неуредној соби дошли до креативнијих и занимљивијих решења.

"Чини се да неуређена окружења одступају од уобичајених, свакодневних ствари и ситуација, што може произвести свеже увиде и идеје. Уредно окружење, насупрот томе, подстиче играње на сигурно", рекла је Кетлин Вохс, научник.

Имате пуно питања

Ако се стално питате како ствари функционишу, одакле долазе ствари и на десетине других питања која вам се појављују у глави, вероватно сте веома интелигентни, кажу научници. Радозналост је један од најчешћих знакова генија. То је знак да ум увек настоји да разуме свет. То такође значи да увек учимо и чувамо нове информације. Што више питања постављамо, разумевање се све више повећава. За људе са високим квоцијентом интелигенције, ова незасита радозналост је природна. Као што је Ајнштајн једном рекао: "Немам посебног талента. Ја сам само страствено радознао".

Размишљате на миру

Познато је да се многи генији крију да раде или размишљају у миру и тишини. То има смисла, јер није једноставно фокусирати се док смо окружени сталним брбљањем и стимулацијом друштвеног окружења.

Осим тога, студије су показале да интроверти имају тенденцију да се укључе у дубљу когнитивну обраду од екстровертних. Интроверти такође воле активности које захтевају концентрацију и трајни ментални напор, као што су читање и истраживање, што може подстаћи интелектуални развој, пише Дејли мејл.

Читате књиге

Страствени читаоци непрестано уче нове информације, то је велика вежба за ум. Поред тога, читање помаже у јачању менталног фокуса, маште и наше способности да саосећамо са другима. Студије говоре да људи који пуно читају стално развијају своју интелигенцију, што значи да је већа вероватноћа да имају висок IQ.