Магазин

Само пет секунди је довољно да се смири свађа међу партнерима, тврде научници

Када свађа са партнером ескалира, ни једна страна не може да саслуша ону другу, свако покушава да заступа своју страну, да "његова буде последња"... У тим тренуцима не можете да замислите да ће сукобу доћи крај. Ипак, постоји врло брзо решење које одмах може да умири и вас, и вашег партнера. Није потребно ништа - осим неколико секунди паузе и тишине.
Само пет секунди је довољно да се смири свађа међу партнерима, тврде научници© Freepik/Drazen Zigic

Парови који направе чак и изузетно кратку паузу током свађе могу да спрече даљу ескалацију сукоба, ублаже атмосферу, умање несугласице и брже дођу до помирења и решења проблема. У питању је поптуно заустављање комуникације на неколико секунди, открили су психолози са Универзитета Сент Ендруз. 

Спровели су експерименте са 81 паром и анализирали су како прављење паузе може да буде ефикасан начин за умиривање обе стране. 

Да би мерили утицај присилне паузе у комуникацији, истраживачи су изазвали конфликт међу паровима, тако што су их укључили у такмичарску игру, у којој су могли партнера да изложе непријатним, бучним звуковима - и то у јачини коју сами одаберу. Парови су учествовали у 30 рунди игре, са присилним паузама у различитим интервалима. За анализу емоционалних одговора су коришћени напредна вештачка интелигенција и машинско учење, преноси "Гардијан".

Откривено је да су парови имали тенденцију да реагују један на другог, и то на једнако високом нивоу агресије. Међутим, спровођење кратке паузе би пореметило овај образац конфилкта.

Само пет секунди паузе било је једнако ефикасно као и дуже присилне паузе. Присиљавање парова да направе паузу у комуникацији од пет секунди било је једнако ефикасно као и пауза од 10 или 15 секунди. Ово показује да чак и најкраћа пауза може помоћи у смиривању свађе.

Управо ово може бити једноставан, бесплатан и ефикасан трик за ублажавање негативних емоција.

Ипак, конфилкти међу партнерима имају различите "нивое", тако да ова стратегија има одређене границе. Намењена је управљању конфликтима нижег нивоа, тако да би се спречило да они постану много већи проблем, узрокован непродуктивном комуникацијом и недовољном контролисању емоција. Најбоље је применити ову методу за свакодневне несугласице, јер ће неке ситуације захтевати много дуже паузе или чак потпуно различите технике решавања проблема. 

image