Магазин

Банка у Италији прихвата котурове пармезана као залог приликом подизања кредита

Банка Кредито Емилиано постала је светски позната након што се медијима проширила вест да становници Италије у њој могу да подигну кредит, а да као залог оставе котурове младог пармезана. Пословање банке постало је феномен, али и велики подстрек произвођачима да наставе са својом делатношћу.
Банка у Италији прихвата котурове пармезана као залог приликом подизања кредита© DALL-E by ChatGPT

Још од 1953. године, банка Кредито Емилиано у Северној Италији послује на веома несвакидашњи начин: у њеним сефовима у трезору се, уместо златних полуга, драгог и полудрагог камења и врећица са дијамантима налази преко 440 хиљада котурова чувеног сира пармезан - локалног специјалитета који је прославио читаву регију. 

Откуд пармезан у банци

Питање које многе мучи јесте - шта ће сир у банци? Одговор се крије у његовој вредности: процењује се да котурови младог пармезана вреде најмање 132 милиона евра. А како се он нашао, то је тек прича за себе.

"Сир пармезан користи се као финансијско средство још од средњег века", објаснио је за Њујорк Тајмс Лео Бертоци, председник Удружења произвођача сира Пармиђано-Ређиано.

"Сваки котур садржи еквивалент од 550 литара млека, а због чињенице да сир стари годинама, произвођачима је неопходно додатно финансирање како би могли да наставе да га производе", појаснио је Бертоци.

Тако се дошло на идеју да се котурови пармезана користе као залог, при чему банка сноси потпуну одговорност за његово држање и контролише услове у којима од стари. Статистика каже да произвођачи чак 80 процената кредита отплате сиром, док само мали део камате исплате новцем. Притом, банка увек може продати сир уколико јој је потребан ликвидан новац, тако да су сви на добитку.

Банка разматрала да узима као залог и пршуту и маслиново уље

Након што се кредитирање произвођача уз помоћ пармезана показало као врло исплативо и добро за све, банка је почела да разматра још један вид финанисирања. Идеја је била да се на сличан начин новац позајмљује и произвођачима пршуте и маслиновог уља, који су такође препознатљиви специјалитети овог региона. Међутим, испоставило се да је ту ризик за банку био много већи.

Разлог је тај што је сваки котур пармезана обележен посебним серијским бројем, захваљујући коме се њему увек лако може ући у траг, чак и ако неко опљачка банку и покраде сир. Штавише, од средине прошле године удружење за производњу пармезана пооштрило је мере обележавања котурова, те се сада у њих додаје и микрочип. Са пршутом и маслиновим уљем то не би био случај, што би лоповима сигурно дало "ветар у леђа" за њихове бандитске радње.

image