Како изгледа један дан космонаута "заробљених" у свемиру: Устаје се раном зором, ради 11 сати дневно

О осмочасовном радном времену, на које смо сви тако навикли, космонаути заробљени у свемиру могу само да сањају. Њихов дан почиње већ у 6 ујутру, а распоред је толико густ да све до пола 9 увече нема предаха. Шта раде цео радни дан диктира НАСА, која их је у свемирску мисију и послала.

Када су тест пилоти Буч Вилмор и Сунита Вилијамс одлетели на свемирску станицу почетком јуна ове године, нико није могао ни да наслути да ће се њихова мисија толико одужити. План је био да се они већ након 7 дана врате на Земљу, а према последњим информацијама, овај двојац ће у свемиру остати чак 8 месеци, до фебруара наредне године. "Убити" толико времена на око 480 километара од Земље је прави изазов, па су зато они добили распоред кога се морају придржавати. За временску одредницу узима се Гриничко средње време (GMT), а свака активност има тачан почетак, време трајања и завршетак.

Чаробна јутра и буђење у 6

Јутро космонаута почиње у 6 сати и то позивом контролног торња директно са Земље. Након устајања, "свемирски заробљеници" имају тачно сат времена да се умију, оперу зубе и истуширају, користећи навлажене и суве пешкире. Највећи изазов на космичкој станици представљају бријање, јер се длачице могу расути свуда по космичком броду ако се не поведе рачуна о томе да се на време укључи посебан "усисивач", као и одлазак у тоалет, с обзиром да га дели неколико космонаута. Након тога они заједно седају да доручкују, а уз јело се обавезно читају извештаји о раду космичког брода и дискутује о распореду активности за тај дан.

Радни дан почиње у пола 8

Радни дан на космичкој станици почиње у пола 8 редовним састанком са контролним торњем, где космонаути добијају различите задатке за остатак дана. Већину радног времена космонаути проводе вршећи експериментална истраживања на биљкама и животињама, али и једни на другима, уз обавезно праћење свих виталних функција организма и праћење психичког стања. Након првог дела радног дана, космонаути имају обавезну двочасовну паузу, која ја предвиђена за физичку активност - вежбе на покретној траци или собном бициклу. У 1 поподне је време за ручак и кафу, додуше, ону у праху, размућену у топлој води. Добар еспресо ће моћи да попију тек када слете на Земљу.

Још мало посла, па тренинг, па још мало посла

Након паузе за ручак космонаути се враћају на посао, а будући да на космичкој станици нема ни спремачица, ни домара, одржавање је комплетно препуштено њима. Списак уређаја и делова уређаја који је непрестано потребно проверавати, поправљати и мењати је бесконачан, тако да посла има увек. Званично, радно време се завршава око 5 поподне, након чега ови "заробљеници" имају једночасовни тренинг снаге у посебној просторији. Наравно, не сваки дан, али неколико дана недељно. Већ у 6 сати они су слободни, али само условно речено - тада се они спремају за наредни радни дан и планирају шта ће следеће радити и темељно чисте лабораторију у којој су су преко дана експериментисали, пише Дејли мејл.

Време за себе космонаути имају тек у пола 8, и то само сат времена

У 7 увече космонаути имају други састанак са контролним торњем, на коме свако од њих извештава чиме се бавио током дана. На позиву који се реализује путем сателита они дискутују и о потенцијалним проблемима на космичком броду, као и потешкоћама са којима се сусрећу у свакодневном раду. Након тога, у пола 8 увече они седају да вечерају. Најчешће су на менију дехидрирана храна и тортиље, а када одлуче да се почасте - уберу зелену салату који самостално узгагају у свемирском броду. Након вечере свако од космонаута има слободно време за себе, а у пола 9 је иду на спавање. Тако је одлучила НАСА, која их је и послала да истражују космос.