Вода или пића са електролитима - шта је боље када су велике врућине

Кад темературе вртоглаво расту, стално чујемо препоруке доктора да не смемо да дозволимо да дехидрирамо. Зато посежемо за флашицама са водом, лимундама, али и за пићима са електорилитима која могу да надокнаде натријум, калијум, магнезијум. Из угла лекара, који напитак је бољи избор да останемо хидрирани?

Ових дана упаљени су сви могући метеоаларми и саветује се грађанима да не излазе без преке потребе напоље. Високе температуре доносе и здравствене ризике, посебно деци и старијим грађанима, те се саветује боравак у расхлађеним просторијама, лагана исхрана, али и хидратација. Знојењем губимо воду, али и натријум и још неке елементе, па се намеће дилема - које пиће је боље изабрати по овим врућинама - обичну воду или ону са електролитима?

"Ради о проналажењу праве равнотеже. Поред губитка воде када се знојите, губите и електролите, есенцијалне минерале познате и као соли које су кључне за многе телесне функције. Конзумирање довољно течности је од суштинског значаја да ваше тело ради у свакодневном животу, а посебно је важно током периода продужене врућине", рекао је Метју Леви, професор хитне медицине, а пише Вашингтон Пост.

Када су неопходна пића са електорлитима

Важно је прочитати етикете пре куповине - неки имају већу или мању количину електролита у себи. Ови напици могу бити корисни за некога ко ради веома интензивне вежбе, када је изузетно вруће у окружењу за вежбање, препоручује се особама које имају дијареју, продужено знојење, повраћају.

Пића са електролитима нису намењена да се повремено конзумирају током дана као да су вода. Због високог садржаја електролита, свакодневно испијање ових напитака када није дошло до њиховог губитка може бити токсично. Висок ниво калијума изазива повраћање и дијареју што доводи до дехидрације.

Други разлог зашто би требало избегавати пиће са електролитом када није дошло до губитка истих је тај што она имају много шећера. За некога ко је изгубио електролите, шећер може бити од користи у опоравку, али за просечну особу, толика количина шећера није неопходна и може бити штетна за неке људе, посебно за некога ко има дијабетес, пише на сајту University of New Hampshire.

Шта су електролити и која је њихова сврха

Електролити су есенцијални минерали који се налазе у крви, зноју и урину. Ови минерали се могу добити путем хране и пића. Главни електролити у телу укључују:

Ови су важни за регулисање равнотеже течности унутар и изван ћелија, одржавање функције нерава и мишића, регулисање крвног притиска. Количина минерала која је потребна да би се одржао здрав ниво је заснована на неколико различитих фактора укључујући године, ниво физичке активности, здравствено стање, трудноћу.

Електролити играју веома важну улогу у нашем свакодневном животу. Пића са електролитом играју улогу у надокнађивању изгубљене течности, међутим, они су потребни само у специфичним ситуацијама и нису неопходни просечном човеку по уобичајеном дана.

Могу ли пића са електорилитима могу да  буду штетна

Понекад могу бити, јер су главни електролити који се налазе у овим пићима натријум и калијум, што може бити опасно за некога ко има хипертензију (хронични висок крвни притисак) или је осетљив на со.