Магазин

Трчање је здраво, али у одређеним случајевима је ипак нездрава активност

Трчање се генерално сматра здравим обликом вежбања, који нуди бројне предности као што су побољшање кардиоваскуларног здравља, одржавање тежине, утиче на ментално благостање. Међутим, у одређеним случајевима може бити нездрава активност.
Трчање је здраво, али у одређеним случајевима је ипак нездрава активност© Hanna Auramenka/pexels

Иако је трчање корисно за већину људи, ипак му треба приступити са опрезом и то посебно важи за оне људе оне који имају специфичне здравствене проблеме. Такође, уколико претерујемо са вежбањем и још томе додамо неизбалансирану исхране, може доћи до хормонског дисбаланса, те се саветује да будемо опрезни и не идемо у крајности.

Трчање на тврдим површинама, може изазвати значајан стрес на зглобове, мишиће и бол у колену. Овај ризик је повећан посебно код стања као што је артритис, али и код почетника који претерују.

"Гурање" тела преко његових граница без довољног времена за опоравак доводи до сагоревања и физичке исцрпљености. Трчање без адекватног одмора резултира хроничним умором, ослабљеном имунолошком функцијом и смањеним перформансама.

Опрезне треба да буду особе са срчаним проблемима

За појединце са већ постојећим срчаним проблемима, интензивно трчање доводи до непотребног стреса на кардиоваскуларни систем, а што потенцијално може изазвати компликација као што су аритмије или срчани удари. Овај вид активности може постати монотон или стресан, што доводи до сагоревања и губитка уживања, па негативно утиче на укупну кондицију и добробит. Понављање исте рутине трчања дан за даном без варијација ће изазвати досаду и ментални умор, а смањиће мотивацију.

Трчање и респираторни проблеми

Вишечасовно трчање понекад може да изазове пробавне тегобе, као што су грчеви у стомаку, мучнина или дијареја, а уколико трчимо по врућини и влажним условима, онда се повећава ризик од дехидрације и топлотне исцрпљености, што може бити опасно по живот.

Трчање у загађеном окружењу или по хладном времену погоршава респираторне проблеме као што су астма или бронхитис. Загађивачи у ваздуху или хладан ваздух иритирају дисајне путеве, отежавајући дисање током вежбања.

Стручњаци напомињу да трчање високог интензитета захтева правилну и избалансирану исхрану. Интензивни тренинзи повећавају потребу тела за калоријама, витаминима и минералима. Ако се ове потребе не задовоље правилном исхраном, може доћи до недостатака хранљивих материја као што су гвожђе, калцијум и витамини Б, што доводи до умора, анемије и ослабљених костију, пише Ndtv. 

image