Недостатак сна није једини узрок константног умора

Да ли се осећате да сте, без обзира колико спавате, и даље стално уморни. Добар сан је важан да бисте имали довољно енергије, али не мора да значи да је то једини разлог за константни умор. На њега такође може утицати анемија, болест штитне жлезде, вишечасовно седење.

Сваки дан иста прича - умор вас савлада иако сте малтене тек устали из кревета. Пребројавате сате које сте преспавали, чини се да је ту све у реду, али и даље немате снаге. Ако желите да током дана одржавате задовољавајући ниво енергије, ствари као што су исхрана, хормонска равнотежа, вежбање, количина стреса, али и генетика сматрају се релевантним факторима које треба узети у обзир.

Обратити пажњу на рад штитне жлезде 

Болест штитне жлезде може изазвати широк спектар симптома, укључујући умор, свакодневни стрес посебно исцрпљује, а можете се осећати тромо и после јела. Ако сте стално уморни, важно је да квалитетан сан буде приоритет. Ипак, ако достижете тај осмочасовни праг и још увек се осећате исцрпљено, низак ниво енергије je показатељ других проблема.

Болести штитне жлезде су посебно опасне за жене и старије одрасле особе. Ова болест изазива широк спектар симптома, укључујући умор, нерасположеност, бол у мишићима и зглобовима, повећање или, губитак тежине, проблеми са видом. Имајући у виду важност спектра дејства штитњаче, ако патите од хроничног умора, урадите све неопходне тестове који ће показати да ли функционише како треба.

Синдром хроничног умора посебно погађа жене 

Синдром хроничног умора изазива сличне симптоме као и проблем у раду надбубрежне жлезде. Жене имају четири пута већу вероватноћу да имају синдром хроничног умора, посебно оне у петој и шестој деценији живота.

Симптоми синдрома хроничног умора и синдрома надбубрежног умора су слични и укључују:

Ови кључни хормони се повећавају и смањују у зависности од количине стреса на ваше тело.

Седентарни начин живота чест окидач за умор

Недостатак кретања и вишечасовно седење могу изазвати хронични умор. Зато је важно редовно вежбање које ће помоћи у балансирању хормона и бољем спавању, а све то је битно за борбу против недостатка енергије.

Депресија 

Депресија је један од најчешћих менталних поремећаја и губитака енергије у Америци, а процењује се да 21 милион одраслих особа старости од 18 или више година има најмање једну велику депресивну епизоду годишње. Верује се да депресију изазивају такве варијабле као што су висок стрес, нерешени емоционални проблеми, неравнотежа неуротрансмитера, хормонске неравнотеже, алкохол, недостаци у исхрани, недостатак сунчеве светлости, тровање тешким металима, алергије на храну.

Анемија - уморни без обзира колико спавате

Подразумева стање у коме особа има нижи ниво црвених крвних зрнаца од нормалног, а повезана је са недостатком кисеоника који стиже до ћелија и ткива у целом телу. Симптоми су ти да сте увек уморни без обзира колико спавате, слабе кости и мишићи, проблеме са вежбањем и неспособност да се концентрише. У екстремним случајевима, јављају се умор, несвестица, кратак дах, срчани удар, ангина, дисфункција слезине.

На константни умор још утиче неквалитетан сан, недовољни унос течности, емотивни стрес, варирање шећера у крви, пише Draxe.