Да ли сте пили воду данас? Ово су знакови дехидратације које не смете игнорисати

Ако осећате да сте нерасположени, љути, уморни током врелих дана, не чини вам се - ово су само неки од знакова да се ваше тело бори са високим температурама и недостатком воде у организму. Ево на шта треба обратити пажњу када вам тело говори да сте дехидрирани, посебно током топлотног таласа.

Многи немају навику да констатно пију воду у току дана, али ово је више него неопходно када су високе температуре напољу. Да не би дошло до озбиљне дехидратације која захтева лекарску помоћ, пратите следеће сигнале које тело шаље када жели да вам да до знања да не уносите довољно течности:

Жеђ и сува уста

Сува уста прати жеђ, што значи да сте у првим фазама дехидратације. Ово је јасан и многима најочигледнији знак да је време за конзумирање воде. Међутим, чак и када утолите жеђ, требало би да наставите да пијете воду. Повремено узмите неколико гутљаја и немојте чекати док не "пресушите", јер то додатно исрпљује ваше тело и може убрзати дехидратацију.

Вртоглавица, грчеви у мишићима и слабост

Када сте дехидрирани, ваше тело против тога покушава да се бори тако што сужава крвне судове и повећава откуцаје срца, како би се одржао стабилан крвни притисак. Тело такође преусмерава крв са коже на унутрашње органе, као што су мозак и плућа. Међутим, ефикасност ове одбране ће почети да опада како се дехидрација погоршава. Симптоми као што су вртоглавица, грчеви у мишићима и општа слабост су јасни знакови да тело не успева да надокнади дехидрацију.

Мучнина и повраћање

Због вртоглавице и слабости из претходног примера, следеће наступају мучнина, која доводи до повраћања. Ово је посебно лоше, јер повраћање само погоршава ситуацију и дехидратација постаје све гора.

Више се не знојите, не производите сузе или урин

Процењивање боје урина (светла боја означава да сте хидрирани, тамна да сте дехидрирани) може бити добар показатељ хидратације. Међутим, ако ваше тело више не производи урин, то је лош знак. Исто тако, када престанете да се знојите док се крећете и вежбате или више нисте у стању да произведете сузе, то је знак да сте дехидрирани и да се приближавате исцрпљености.

Раздражљивост

Још једна ствар на коју вреди обратити пажњу су емоције. Људи постају нервозни када су дехидрирани. Ово је посебно важан знак упозорења код деце, јер је њима можда теже да разумеју када пате од симптома дехидрације, за разлику од одраслих. Деца која су изгубила између 3 и 10 процената своје телесне тежине у течностима показаће симптоме благе дехидрације - па могу бити нервозна, раздражљива и уморна.

Убрзани рад срца и дисање

Када сте хидрирани, ваше тело је у стању да лакше пумпа крв него када сте дехидрирани. Ваше срце заправо мора да ради више, да би обезбедило довољно кисеоника вашем телу, што значи да ће срце куцати много брже него обично ваша плућа ће морати да се додатно "потруде" да узимају више кисеоника.

Суве очи, нееластична кожа

Суве очи и стање коже су очигледни знакови да нисте довољно хидрирани. Очи ће бити суве, јер не производите довољно суза, могу да вас сврбе или чак боле. Такође, можете тестирати да ли сте дехидрирали помоћу овог једноставног трика: Уштините танку кожу изнад зглоба прста. Ако се брзо врати у нормалу, то значи да сте довољно хидрирани - а ако не, то је знак да би требало да попијете чашу воде. Ово није једина поуздана метода, али може бити од користи.

Делиријум

Ако особа почне да показује симптоме делиријума, то јест бунила - укључујући немир, неразговетан говор, неразумљиве мисли, халуцинације - вероватно доживљава екстремну дехидрацију. Ово је један од најтежих симптома који се могу јавити и може доћи до трајног оштећења, тако да је неопходно брзо реаговање и помоћ лекара.

Спречавање и лечење дехидрације

Уместо да чекате да вам позли, најбоље је да потпуно спречите дехидратацију. Вода је најбоља за пиће, док је су за хидратацију храном најбољи воће и поврће (због њихове велике концентрације воде). Спортски напици са додатком електролита су корисни, посебно када је температура веома висока или је нечији тренинг изразито интензиван.

Треба избегавати пића која садрже кофеин, газиране и слатке напитке. Кофеин је диуретик који узрокује да ваше тело избаци течност, док слатка пића могу бити тешка за ваш стомак када сте дехидрирани. Правите паузе када сте изложени високим температурама и носите светлу, широку одећу када сте напољу. Такође, избегавајте конзумирање алкохола.