Трњење у прстима - није неуобичајено, али ево када треба посетити доктора

После незгодног спавања на руци или нози може да се појави осећај пецкања или боцкања који је привремен и нестаје када промените положај тела. Ипак, у одређеним ситуацијама, када се константно јавља, може указивати на озбиљнија стање.

Прсти могу трнути, пецкати услед дуготрајног седења, стајања или лежања у истој пози. Парестезија је стање које се односи на боцкање, трњење неког дела тела и врло је честа појава, а обично није разлог због ког би требало да се бринете. Међутим, парестезија може бити хронична - на пример, ако трнци у прстима не престану, важно је да се консултујете са лекаром како бисте утврдили шта је тачно у питању.

Зашто трну прсти

Промена положаја тела помаже да се ослободите нелагодног осећаја: 

"Трнци у прстима су резултат поремећаја или промене у 'снабдевању' нерава. Када их притиснете, онда није неуобичајено да доживите тај осећај. Како се притисак ослобађа са тог нерва, осећај нестаје", каже др Ернестина Рајт, интерниста.

Иако трнци у прстима често нису разлог за бригу, постоје уобичајена здравствена стања и аутоимуни поремећаји који могу да изазову оштећење нерава, што доводи до вам трну руке, шаке, прсти, према Хелтлајну.

Када трњење у прстима указује озбиљне проблеме

Уколико је трњење хронично, може бити повезано са напрегнутим нервом, недостатком одређених витамина: 

"Ако током дана осећате пецкање у горњим екстремитетима и ако је праћено боловима, важно је да се консултујете са својим лекаром како бисте утврдили основни узрок симптома", саветује Рајт. Уобичајени узроци који су повезани са трњењем у прстима су дијабетичка неуропатија, недостатак витамина Б12, витамина Б6, витамина Е или витамина Б9, карпални тунел, напрегнут нерв, проблемима са бубрезима, одређени лекови за срце или крвни притисак или лекови против инфекција, хипотиреоза и излагање токсинима такође могу изазвати трњења.

Не занемаривати сигнале које тело шаље

У већини сличајева ова нелагоност ће проћи само од себе, али ако траје дуже и јавља се често треба се обратити лекару, преноси Ју-Ес-Еј-Тудеј. Рана дијагноза онога што може да узрокује ово учестало стање је важна и за решавање симптома и за спречавање даљих проблема.