Креативност за бољи живот: Уметност и занати доносе веће задовољство него посао, открила је студија

Ваша маштовитост не треба да "увене" са годинама - напротив, креативни хоби може да учини много више за вас него што мислите. Осим што је добар за расположење, може да побољша благостање и задовољство животом, према новој студији о срећи људи. Ево зашто је добро да издвојите време за писање, сликање, цртање, фотографисање или било коју другу врсту стварања.

Сви бисмо имали користи од креативних хобија, јер би нам донели много веће задовољство у животу него посао, открива нова студија са Кембриџ универзитета.

Док су се уметност и различити занати дуго користили као средство за побољшање менталног здравља, стручњаци кажу да је већина истраживања разматрала њихов утицај искључиво на пацијенте, а не на општу популацију. Сада стручњаци сматрају да би ово могло да буде корисно за јавно здравље.

"То је прилично приступачна, једноставна и на крају, популарна ствар којом људи могу да се баве. Ово је кључно, јер не можете људе присилити да раде нешто што не желе," рекла је др Хелен Кајз, коаутор истраживања.

Резултати су утврђени након анализирања података више од 7.000 људи старијих од 16 година, који су учествовали у понуђеној анкети. Као део анкете, од учесника је затражено да оцене различите аспекте свог благостања на скали од 10 тачака и да кажу да ли су се бавили уметношћу или занатом. Нешто више од 37 одсто учесника рекло је да је учествовало у најмање једној уметничкој или занатској активности у последњих 12 месеци - од сликања до грнчарије и фотографије.
Резултати су показали да су људи који су се бавили уметношћу и занатима били срећнији и задовољнији животом, чак и након што су узети у обзир и други фактори као што су године, пол, лоше здравље и статус запослења.

"Дакле, занатство, само по себи, повезано је са већим повећањем благостања," закључила је Кајз.

Између осталих резултата, тим је открио да је бављење уметношћу повезано са повећањем среће, што иде упоредо са старењем од 20 година (како су истраживачи приметили, благостање постепено расте са годинама), док је осећај да је живот вредан труда био чвршће повезан са уживање у неком занату него што је обављање послова.

"Ово је вероватно био наш најзанимљивији резултат, јер бисте сигурно мислили да ћете стећи много поноса и осећаја самовредновања од посла. Резултати можда одражавају да не обављају сви послове који их испуњавају, док људи често осећају понос и посебну врсту концентрације када се баве уметношћу и занатом - у исто време имају контролу, осећају се као да су нешто постигли и имају прилику за самоизражавање," додаје Кајз за "Гардијан".

Подстицање учествовању у таквим активностима може има велики позитиван ефекат на општу јавност, а истраживачи сматрају да би владе на овај начин могле да побољшају благостање народа.