Магазин

Ово је најгоре време за пуњење мобилног телефона, упозоравају експерти

Век трајања батерије на мобилном телефону може се значајно продужити, а све што је потребно јесте избегавати његово пуњење у одређено доба дана. Због чега је баш то време разградња ћелија батерије много већа него у било ком другом периоду дана, објаснили су стручњаци.
Ово је најгоре време за пуњење мобилног телефона, упозоравају експерти© Canva / Creativa Images

Нема ништа горе него када на релативно новом мобилном телефону, старом тек годину дана или две, капацитет батерије почне драстично да опада. Срећом, ово се може предупредити и то веома једноставно - правилним пуњењем уређаја у одговарајуће време.

Ова навика "убија" батерију на телефону

Литијум-јонске батерије, које се налазе у већини савремених мобилних телефона, су врло осетљиве на флуктуације температура, које су неизбежне приликом пуњења уређаја. Пуњење телефона ноћу једна је од најгорих навика (која је својствена већини нас), јер на тај начин батерија добија и до четири пута више енергије него што јој је заправо потребно. Ово доводи до брже разградње ћелија од којих је батерија сачињена, а последично и до њеног слабијег капацитета, преноси Дејли Мејл.

"Већина паметних телефона новије генерације пуни се за јако кратко време, од 30 минута до 2 сата. Пуњењем телефона преко ноћи убрзава се старење батерије", упозорио је професор Ритеш Чур.

Позадинске апликације додатно праве проблем

Да не постоје апликације које раде у позадинском режиму, пуњење телефона преко ноћи можда и не би био толики проблем. "Када позадинске апликације раде целу ноћ, оне с времена на време "спуштају" проценат напуњености батерије са 100 на 99 посто, након чека батерија пизнова креће да се пуни. Будући да је свака од њих предвиђена за одређени број циклуса пуњења, када се тај број достигне, она креће да се оштећује", појаснио је стручњак.

"Срећом, произвођачи телефона делимично су регулисали овај проблем уз помоћ ограничења пуњења или његовог одлагања до одређеног процента напуњености батерије", навео је Чур.

Да ли је потпуно пражњење, па пуњење "од нуле" добра идеја

Иако се раније веровало да је за батерију "здраво" да се она с времена на време потпуно испразни, експерти наводе да је ова навика једнако штетна по батерију. Оптимални циклус пуњења би, стога, требало да почиње у тренутку када је батерија на 20 процената капацитета, а престаје када достигне 80 посто напуњености. Поједини уређаји нуде кориснику могућност да овај процес "аутоматизује" тако што је ове бројке дефинисати у подешавањима, док су други корисници ипак сами одговорни за праћење параметара.

image