Магазин

Враћате се колима са одмора? Ови савети ће вам помоћи да избегнете гужве на граничним прелазима

Километарске колоне возила на граничним прелазима, врућина и нестрпљиви возачи који непрекидно трубе су ноћна мора свакога ко се ових дана враћа са одмора. Како избећи хаотичне гужве на граници које могу потпуно да покваре расположење?
Враћате се колима са одмора? Ови савети ће вам помоћи да избегнете гужве на граничним прелазима© Canva / Comstock

Гужве на граничним прелазима су у другој половини августа практично неизбеже, будући да се сезона годишњих одмора полако али сигурно завршава, а они који су одмарали у "таласима" враћају у Србију. Пут који би у стандардним условима трајао 7 или 8 сати врло лако може прерасти у "клацкање" од 15 и више, а ови савети могу вам помоћи да "пакао" на граничним прелазима макар делимично избегнете.

Добро испланирајте повратак кући

Добро планирање руте, као дана и времена поласка из места на коме сте летовали, односно пристизања на границу, може вам сачувати много нерава. Док сте још у смештају, проверите на Гугл мапама (или другој апликацији коју за то користите) какво је стање на путевима - која је густина саобраћаја, има ли радова, да ли се догодила нека саобраћајна незгода и слично. Узмите у обзир све што вам потенцијално може продужити време путовања. Уколико вам могућности дозвољавају, темпирајте тако да повратак кући буде радним данима (када су гужве обично мање), као и да на границу стигнете онда када су најмање гужве.

Одаберите гранични прелаз и испратите колике су колоне

Неколико дана унапред пратите из сата у сат стање на граничним прелазима са Србијом. На сајту Ауто-Мото Савеза Србије постоје снимци видео-камера са најпрометнијих граничних прелаза које приказују стање у реалном времену. Анализирајте у које је време гужва била најмања и водите се тиме. Уколико сте у могућности, бирајте прелазе који су мање прометни - на њима је мања вероватноћа дугог задржавања, него на најпрометнијим, попут Хоргоша (на улазу из Мађарске), Батровара (на улазу из Хрватске), Градине (на улазу из Бугарске) или Прешева (на улазу из Северне Македоније).

Надајте се најбољем, спремите се за најгоре

И поред свих могућих планирања и бирања руте, увек се може десити нека непредвиђена ситуација. Зато је важно припремити се чак и на најгоре, да се пут одужи до бесконачности. Спакујте у аутомобил довољно воде, нешто некварљиве хране, обавезно неке пешкире, а није згорег да код себе имате и влажне и суве марамице. За воду и грицкалице никаква појашњења на требају, као ни за марамице. Пешкири могу послужити да заштитите прозоре од јаког сунца уколико вас ухвати гужва, а принуђени сте да због потрошње горива искључите климу, али и да их наквасите и њима се прекријете ако вам буде превруће. 

image