Магазин

Чудо Ермитажа: Коју тајну крије једна од најраскошнијих хаљина династије Романов

Давне 1903. године династија Романов обележавала је 300. годишњицу, а тим поводом уприличен је велики бал у Зимском дворцу. Једна од највећих звезда вечери била је Велика књегиња Ксенија Романова, чија је раскошна хаљина пленила погледе свих присутних. Након те вечери ово ремек-дело проткано златним нитима и украшено драгуљима доживело је још једном да се нађе у центру пажње захваљујући тајни коју је скривало више од једног столећа!
Чудо Ермитажа: Коју тајну крије једна од најраскошнијих хаљина династије Романов© Wikimedia Commons / Boisson and Eggler

Богатство династије Романов се није огледало само у велелепним дворцима широм Русије и иностранства, нити у скупоценом, ручно рађеном накиту, крунама и дијадемама, већ и у раскошним тоалетама које су даме носиле на баловима који су традиционално организовани за празнике. Једна од најупечатљивијих хаљина те епохе припадала је рођеној сестри последњег руског цара Николаја II, Великој књегињи Ксенији Александровној.

Драго камење, велур, златне нити и мноштво драгоценог камења

Ово ни по чему није била обична хаљина: њен горњи део био је израђен од сатена, прошивен златним нитима које су се пресијавале на светлости и украшен пажљиво нашивеним драгоценим камењем. Када би је обукла, Ксенија Александровна изгледала је "као милион долара", што због свих каменчића који су бљештали, што због кокошника који је обично комбиновала са хаљином и који је додатно истицао њену лепоту. Овај раскошни комад гардеробе из царског ормана сачувао се, срећом, све до данас, и то у једном од најлепших музеја на свету, Ермитажу. А тек недавно је откривено да је више од једног века он чувао велику тајну.

Тајна чувана од 1903. године

Бригу о хаљини водила је уметница-рестауратор Галина Фјодорова. Током редовне рестаурације овог уникатног ремек-дела, она је у рукаву хаљине напипала нешто што је подсећало на каменчић. Извадивши непознати предмет из рукава, Галина испрва није могла да разазна шта држи у руци, а након што је лизнула браон комадић, испоставило се да је у питању остатак слаткиша из 1903. године! На њему су били видљиви чак и трагови зуба Велике књегиње, па се претпоставља да је на неком од балова она загризла бомбону, али је није имала где оставити, па је само убацила у рукав и заборавила на њено постојање. Тамо је она прележала читаво столеће, а захваљујући условима у Ермитажу и до данас сачувала своју сласт.

image