Магазин

На Андроид телефонима пронађена шпијунска апликација: Хакери преко ње могу чак и управљати уређајем

Скривена апликација коју је развио Гугл пронађена је у мобилним телефонима са Андроид оперативним системом. Софтвер који се фабрички налази на уређајима омогућава праћење активности корисника, а због слабог нивоа заштите, хакери лако могу да продру у систем уређаја и управљају телефоном са растојања.
На Андроид телефонима пронађена шпијунска апликација: Хакери преко ње могу чак и управљати уређајем© Canva / RyanKing999

Паметни телефони са Андроид оперативним системом, а посебно Пиксел модели, нашли су се ових дана у центру пажње након што је откривено да фабрички инсталиран софтвер Showcase, који је развила компанија Гугл, може нанети велику штету корисницима. Иначе, овај програм првобитно је био намењен демонстрацији функционала смартфона док се он налази изложен у витринама продавница.

Showcase шпијунира кориснике и лако се може хаковати

Након што телефони заврше у рукама купаца, инсталирани софтвер наставља да ради у активном режиму, преузимајући садржај са веб-сајта Амазон Веб Сервиса, преноси Вашингтон Пост, а све сакупљене информације о корисницима складишти у својој бази података. То можда и не би био проблем да софтвер поседује висок степен заштите и да је отпоран на злонамерне нападе хакера, који након што "уђу" у апликацију, могу преузети контролу над уређајима. Међутим, то је далеко од стварности, мишљења су експерти АјВерифај, који су постојање софтвера и открили.

Корисници забринути, компаније забрањују коришћење Андроид уређаја запосленима

Због постојања основаних сумњи да би кориснички подаци могли да "процуре" у јавност, многе компаније чији запослени користе Андроид уређаје, забраниле су њихову даљу употребу. "Ово се веома лоше одражава на поверење које смо имали у уређаје. Донели смо одлуку да одмах забранимо коришћење Андроид телефона због постојања небезбедног софтвера коме приступ могу имати и трећа лица", навео је стручњак за информациону безбедност у једној корпорацији.

Гугл одговорио на забринутост: "Уклонићемо апликацију у наредном ажурирању софтвера"

Због забринутости која се јавила међу корпоративним корисницима и физичким лицима која користе Андроид телефоне, Гугл је саопштио да ће учинити све да уклони Showcase апликацију са својих уређаја. Како се наводи у званичном саопштењу, потенцијално опасан софтвер нестаће већ са наредним ажурирањем, док ће дистрибутери уређаја бити информисани о променама, како би будућим купцима могли да их предоче.

image