Магазин

Избор кућног љубимца открива "великих пет" особина личности власника

Да ли вам је незамисливо да гајите одређену врсту љубимца? На пример, да ли вам мачке делују исувише "хладно", незаинтересовано или вам је ова животиња, која је лака за одржавање, савршен избор? С друге стране, да ли висте радо били власник пса, водили га напоље, играли се с њим, дресирали га? Или ово делује као превише обавеза? Осим што одговори на ова питања говоре која вам је животиња омиљена, могу много тога рећи о вашој личности.
Избор кућног љубимца открива "великих пет" особина личности власника© Freepik/freepik

У зависности од врсте кућног љубимца коју неко има, могуће је открити "великих пет" особина личности код власника: екстравертност, пријатност, отвореност, савесност и неуротичност, као и личну отпорност код власника кућних љубимаца.

Многи верују да избор кућног љубимца открива много о нечијем карактеру, а неки људи чак допуштају да преференција кућних љубимаца утиче на то са ким су спремни да се забављају. Ове перцепције можда нису увек праведне, али изгледа да наука подржава идеју да људи који више воле мачке и они који више воле псе имају приметне разлике у понашању.

Важно је напоменути да је мало вероватно да ће поседовање мачке или пса направити драстичне разлике у особинама личности. Уместо тога, већина људи једноставно бира кућног љубимца који одговара личности коју већ имају.

"Једноставно речено, људи који су природно предиспонирани да буду отпорни могу више волети псе, а не пас који од их "захтева" да буду отпорни", кажу истраживачи.

Уз то, постоји много фактора који утичу на избор кућног љубимца, а који не одражавају нечију личност. Животне навике, ситуације и афинитет према одређеној врсти животиња су фактори који су такође оставили траг на одлуке људи. Нека истраживања су показала и да постоји могућност да су наше преференције за кућне љубимце укорењене у нашим генима, преноси "Сајенс алерт".

До овог закључка су научници дошли након проучавања више од 300 људи, психолози са Универзитета Џејмс Кук су открили јасне разлике између личности власника мачака и власника паса када се суочавају са стресним ситуацијама у животу.

Налази сугеришу да су власници паса склонији да покажу отпорност у стресним околностима, док су власници мачака склонији да буду неуротични. Такође, узгајање паса је повезано са смањеном усамљеношћу код људи који живе сами током периода продужене изолације, као што било време изолације од ковида.

"Већа отпорност власника паса може бити разлог зашто се показало да су ови власници мање усамљени од оних који нису имали паса током периода самоизолације због пандемије", кажу психолози. Иако ово нису толико сјајне вести за власнике мачака, истраживачи нису успели да пронађу разлог зашто постоји таква разлика између личности власника мачака и паса.

Постоји ли нешто у вези са поседовањем пса што на неки начин гради отпорност? Да ли су мачке једноставно толико неуротичне да то погађа њихове власнике, или је можда обрнуто?

Једна мексичка студија је открила да је перципиран интензитет емоционалне везе са мачкама нижу, што их чини лакшим за одржавање. С друге стране, интензивни емоционални односи са псима довели су до веће емоционалне блискости.

Можда ако сте мало напети или сте склони да се осећате под стресом и веома самосвесни, независан кућни љубимац, попут мачке, могао би бити за вас. С друге стране, ако уживате у суочавању са изазовима, преузимању одговорности и емоционалном улагању у друге, можда ћете бити склони да пружите пажњу и бригу која је врло потребна да одгајате пса.

Избор кућног љубимца као тест личности

Из којег год разлога одаберемо одређену животињу, узгајање кућних љубимаца увек треба пажљиво размотрити. Увек треба добро размислити о куповини или удомљавању у било ком тренутку, са тим да је добробит животиње на првом месту. 

Дакле, иако су уочене претходно наведене разлике, то не мора да значи да ће узгајање одређене животиње тако једноставно да вас измени. Можда желите да постанете отпорнији или мање неуротични, па мислите да ће ту помоћи баш тај пас или баш та мачка - али најбољи љубимац је увек онај који вам највише одговара и који вас усрећује.

image