Исправно држање може побољшати опште здравље: Више енергије, мање умора и хормони у балансу

Добро држање не значи само да усправно седите и на тај начин бринете о здрављу кичме. Заправо, истраживања говоре да помаже да се осећате боље, јасније размишљате, а спречава компресију нерва и хронични бол.

Оптимизација здравља и дуговечност су ипак више од вежбања и избалансиране исхране и још много других ствари долази у оптицај. Одржавање правилног држања је од виталног значаја за живот и то помаже у избегавање негативних здравствених исхода као што су бол у врату и леђима, респираторни проблеми, умор мишића и неравнотежа хормона. Сва ова стања се временом могу погоршати ако се не исправете.

"Током живота, зглобови и лигаменти постају мање еластични и мање се прилагођавају лошем држању, што на крају може довести до компресије нерва или кичмене мождине и хроничног бола", каже хирург Правен Муманени.

Добро држање не само да помаже да избегнете такве проблеме, већ пружа и предности као што су побољшање координације, боља равнотежа, више енергије и повећано самопоуздање, пише Нашонал Џиографик.

"Правилно држање такође вам омогућава да равномерно распоредите своју тежину, што је важно јер када је тежина равномерно распоређена, мишићно-скелетни систем је у правилном поретку омогућавајући телу да функционише ефикасније са мање притиска на зглобове и кости", каже Лаура Деон, специјалиста физикалне медицине.

Шта подразумева добро држање

Леђа не морају да буду потпуно равна, без обзира колико пута сте у младости чули савете да "седите или стојите усправно".

"Кичма има природну кривину", каже Брук Мартин, научни сарадник.

То значи да када се кичма посматра са стране, "видећете да се она савија уназад у доњем делу леђа, напред у горњем делу леђа, а затим поново уназад у пределу врата", објашњава Муманени и додаје: "Ово омогућава да глава буде центрирана преко главе, а торзо да буде центриран преко кукова".

У седећем положају, ово изгледа као да држите стопала равно на поду са угловима колена/кукова већим од 90 степени. "Ваше подлактице такође треба да буду ослоњене на сто или наслон за руке, лопатице треба да буду благо доле и унутра, а уши и глава треба да буду у линији са раменима", каже Дру Шварц.

Када сте у стојећем положају, стопала треба да буду у ширини рамена, кукови и колена у линији, рамена благо спуштена и назад, а уши директно изнад рамена. "Ако стојите, тежина треба да буде равномерно распоређена на свако стопало", додаје Деон.

Предности доброг држања

Одржавање правилног држања пружа низ доказаних физичких предности, укључујући смањену вероватноћу атлетских повреда, мање напетости мишића, костију и зглобова, мање повреда, побољшану равнотежу и повећану енергију.

"Добро држање минимизира количину стреса на све мишиће. Здрав и усклађен мишићно-скелетни систем, такође може спречити да циркулаторни и нервни систем наиђе на проблеме као што су укљештени нерви, хормонски поремећаји и стања као што су синдром карпалног тунела и тениски лакат", каже Муманени.

Усклађен мишићно-скелетни систем смањује ризик од дискус херније и болова у леђима, рукама, ногама и врату.