Древни римски саркофаг откривен на бугарској плажи се годинама користио као барски сто

Барски сто, постављен у песку, изнад којег су гости у купаћим костимима донедавно радо испијали коктеле и пива, заправо је реликвија стара 1.700 година, која потиче из античког Рима. Древни артефакт је откривен сасвим случајно и још увек није јасно како је такав предмет доспео на плажу.

На плажи у Бугарској је откривен древни римски саркофаг, након што је бивши полицајац посетио бар на пешчаној плажи Свети Константин и Елена, на обали Црног мора.

Бивши полицајац је уочио необичан "барски сто" кафића "Рађана" када је био на одмору, па је обавестио надлежне органе. Тим арехолога је дошао, анализирао декоративни објекат и на крају потврдио да је заиста у питању саркофаг из доба античког Рима. Утврђено је да оригинална структура и унутрашњост камена датирају из другог века нове ере.

Преко фотографија, видео снимака и другог садржаја бара на плажи који је у протеклих неколико година објављени на интернету, открили су да се древни саркофаг користио као барски сто барем од 2020. године, што је навело власт да покрене предостражне радње о томе како је овај древни објекат могао да заврши на плажи.

Археолози су позвани на лице места и потврдили су да су ковчег од љуштуре кречњака и његови декоративни елементи повезани са другим реликвијама из северозападне Бугарске из тог времена. Антички камени ковчег са странама је имао урезане венце, розете животиња и двоструке секире, док је његов врх замењен каменом плочом која је служила као бар за госте објекта.

Иако су археолози из Регионалног историјског музеја известили да се чини да је префарбан, тим је бугарским новинама "Девник" рекао да је аутентичан, након уклањања и анализирања делова боје на површини.

Римски саркофаг дуг око два и по метра премештен је у Археолошки музеј у Варни, где ће бити подвргнут додатним испитивањима.

Остаје нејасно одакле потиче саркофаг, али археолози су рекли да дизајн није типичан за друге римске артефакте пронађене у Варни, тако да је највероватније донет из другог региона у Бугарској. "Сваки предмет који има археолошку вредност, без обзира где, када и ко га је пронашао, припада држави", рекао је археолог Александар Минчев за бугарске медије, преноси "Дејли мејл".

"Односно, онај ко га је пронашао дужан је да га преда најближем музеју. Посао полиције, евентуално тужилаштва, мора да испита како је овај саркофаг завршио у Варни и на плажи", рекао је. "То је нешто што мора да се уради, јер ово вероватно није изолован случај."

У Бугарској се обично тргује римским артефактима, а полиција је запленила чак 4.600 археолошких предмета који су донети у Велику Британију из Бугарске 2020. године. Слично овом римском саркофагу, предмети који су укључивали урне, лампе, врхове стрела и античке новчиће, сви потичу из војних логора који су некада били смештени у северној Бугарској.