Магазин

Избегавајте ова пића пре оброка - могу "покварити" укус

Пре него што поручите храну у ресторану, вероватно прво одлучите да испијате своје омиљено алкохолно пиће. Ово вас опушта након дугог дана, користите прилику за разговор са оним са којим сте дошли... Ипак, ваш избор жестоког пића или укуса коктела може да одреди колико ћете заправо уживати у храни која следи. Ево која пића је боље избегавати пред оброк, а која ће побољшати укус намирница и целокупни утисак.
Избегавајте ова пића пре оброка - могу "покварити" укус© Freepik/freepik

Неко од нас воли да вече започне омиљеним коктелом. Ово је савршена прилика за уживање у друштву пре поручивања хране, а осим тога, од алкохола вам је "прорадио" желудац, па сте узбуђени да једете и уживате у укусима. Али ваш избор пића пред јело може да промени како доживљавате оброк. 

Ако сте љубитељ жестоког алкохола, ово можда нису добре вести за вас.

Јака пића која се дестилују, као што су вотка, виски, рум, имају висок садржај алкохола, често око 40 до 50 одсто. Онa се разликују од ферментисаних алкохолних пића, попут вина, пива, који имају нижи проценат - око 15 одсто или мање.

Виши проценат у жестоким алкохолним пићима може изазвати губитак осећаја у непцу, али може утицати и на чуло укуса. Ова пића могу блокирати протеине потребне за стварање пљувачке у вашим устима, па тако се дехидрирају ћелијски зидови вашег непца. С обзиром да пљувачка игра улогу у осетљивости укуса, цело искуство конзумирања и уживања у храни се мења.

Осим хране, жестоко пиће може променити и укус ферментисаних пића која касније конзумирате. На пример, ако се одлучите за јако пиће пре јела, па током оброка узмете чашу вина, ваша перцепција киселости и слаткоће вина ће бити другачија.

Препоручљиво је да се због тога клоните жестоких алкохола пре јела, али то није све. Неки стручњаци сматрају да ни слатка пића, попут коктела, нису добар избор.

Стручњаци генерално препоручују конзумирање слатких коктела са више шећера за касније, током или након јела, јер ова пића могу да "преоптерете" ваше непце и да вам отежају да касније добро процените укус хране. Поред тога, ако је након слатког пића следеће пиће суво, оно би могло имати горак укус.

Најбоља пића пред јело

Ако желите наручити пиће које ће побољшати оброк који следи, одаберите аперитиве. Они садрже мало алкохола и не утичу толико на непца, тако да су најбоља опција пред храну. Осим што ће ова пића појачати апетит, многи аперитиви су такође више кисели, што буди ваше чуло укуса. Углавном садрже биље и зачине који подстичу варење, а имају и мало горак укус који активира апетит. Уз то, обично имају мали проценат алкохола, што вам помаже да избегнете преоптерећење непца пре него што почнете да уживате у вину.

Умереност је најважнија

Ипак, ако сте вече свакако започели са јачим коктелима, препоручљиво је да пијете лагано и освежавајуће вино током јела. Розе или бело вино могу да вуду прави избор, док тамнија вина са високим нивоом танина могу изгубити све суптилне ароме ако их конзумирате након јаког жестоког пића.  

Можда најважнија ствар коју треба узети у обзир је да, уочи вечере, мање конзумирања било које врсте алкохола обично побољшава оброк. Запамтите - што више пијете, то више отупљујете своја чула, па неке укусе можете пропустити.

Као и већина ствари, све се своди на умереност. Све што унесете имаће утицај на укус и перцепцију, зато немојте претеривати - а онда, на крају можете уживати и у одличном вискију или коњаку. У сваком случају, циљ је да побољшате ваше целокупно искуство, било да је реч о коктелу, вину или храни.

image