Магазин

Да ли сређујете хотелску собу или све препуштате собарицама

На одмору сте, у хотелу, не желите да размишљате о чишћењу, није то ваш проблем - па дошли сте да уживате! Нажалост, то није баш тако. Иако постоје собарице које ће собу после вас довести у ред, има и неколико малих ствари које сами можете учинити. Ово не само да ће бити од великој помоћи особљу, тако да ће брже и ефикасније очистити ваш простор, већ ће и вама бити прегледнији простор. Ево на шта да обратите пажњу.
Да ли сређујете хотелску собу или све препуштате собарицама© Freepik/rawpixel.com

Није потребно много да хотелску собу одржавате уредном. Ове ствари неће потрајати дуже од неколико минута, а знатно ће олакшати посао особља. Нема потребе да, а пример, поспремате кревет и бришете прашину, али зато можете да:

Одредите простор за различите ствари

Препоручљиво је да највише напора уложите у распоређивање сопственог пртљага. На пример, одредите место у соби где ће бити сва обућа, искоришћене пешкире оставите по страни, одећу оставите у ормару или коферу, а не на кревету, лаптоп или мобилни телефон носите са собом или такође убаците у пртљаг...

Осим што ће вама бити лакше да се снађете и брзо пронађете све што вам треба у соби, особље ће моћи темељније да је очисти. Неће морати да заобилазе ваше ствари, из страха да их не оштете или не ставе на погрешно место. Ово им олакшава и убрзава посао, тако да ћете и ви бити задовољни ефикаснијим чишћењем.

Не намештајте кревет

Иако је љубазно и похвално ако се увек трудите да своју собу одржите што је могуће чистијом, нема никакве потребе да намештате кревет пре него што се одјавите. Можда вам је ово навика које нисте свесни или једноставно не желите да будете непристојни, али без бриге. Колико год да се потрудите да лепо наместите кревет, сва постељина ће се свакако одмах скинути и заменити новом, тако да слободно можете да прескочите овај корак.

Не користите баде мантил и пешкире као марамицу

Једноставно речено, пешкири и баде мантили никако нису марамице. Не користите их за скидање шминке, брисање флека... Иако се ови предмети често перу, неке тешке мрље може бити врло изазовно опрати.

Покупите своје смеће

Да ли бисте остављали своје смеће около када боравите код пријатеља? Ако је одговор не, онда то не би требало да радите у својој хотелској соби. Уместо тога, баците смеће у канте које су у соби. Овако ће особље знати шта треба да уклоне, тако да ће посао радити брже и боље, уместо да размишљају да ли, на пример, смеју да баце празну пластичну амбалажу коју сте оставили по страни, јер нису сигурни да ли то желите.

Не остављајте мокре пешкире напољу

Разумљиво је да се осећате опуштено, можда чак више него код своје куће. Када искористите пешкир или баде мантил, можда ћете га у пролазу оставити на кревету, столици, столу... 

Остављање мокрих пешкира на тепиху или намештају може оштетити дрво или тканину, оставити мокре мрље или изазвати буђ. Уместо тога, окачите коришћене пешкире или их оставите на једној гомили у купатилу.

Очистите шта год разбијете, проспете...

Незгоде се дешавају и ово није страшно, али ако разбијете чашу или флашу, потрудите се да покупите комадиће што боље можете. На тај начин ћете се побринути да се нико не повреди, а и вредело би да штету пријавите на рецепцији, да би радници знали да буду опрезни када дођу да чисте вашу собу.

Не остављајте прљаво посуђе на тацни у ходнику

Не остављајте прљаве послужавнике у ходнику након што сте наручили храну у соби. Не само да је то непристојно, већ може представљати и опасност, јер се свако може спотаћи, повредити, поломити тањир, чашу... Оставите послужавник у соби и особље ће га уклонити када дођу да чисте.

Вратите све како је било

Ако преуредите намештај у хотелској соби, било да се ради о практичности или удобности, потрудите се да све вратите на старо, како је било кад сте дошли. Исти савет важи и за мале, али важне ствари, као што су даљински управљач за телефон или клима уређај. На крају, ако искључите нешто из струје, као што је лампа или будилник, не заборавите да га поново укључите пре него што одете.

image