Превише добро да би било истинито: Како да се заштитите од туристичких "last minute" превара

Одлазак на летовање у последњем тренутку и није тако лош: цене су приступачније него у јеку сезоне, гужве има много мање, а и температуре су нешто ниже, па је пријатније. Али, "last minute" понуде су неретко "мачка у џаку".

Све популарније у последње време "last minute" понуде најчешће обухватају познате туристичке дестинације попут Грчке, Турске, Египта и Шпаније, а примамљиве цене аранжмана су оно што их издваја од редовних понуда. Али, оно о чему многи приликом резервисања оваквих путовања уопште не размишљају јесте да јако лако могу бити преварени. О којим стварима би требало да поведете рачуна пре него што уплатите летовање?

Резервишите путовање само код поузданих туристичких агенција

Један од најбољих начина да се заштитите од преваре јесте букирање "last minute" путовања преко поуздане туристичке агенције, која иза себе има године и године пословања и добре рецензије бивших путника. Мале, непроверене агенције, које у понуди имају мали број аранжмана, потенцијално могу продавати непостојеће смештајне капацитете и нудити услуге упитног квалитета.

Чувајте се превише примамљивих понуда

"Авионски превоз, 15 ноћења, All inclusive, апартман са базеном и погледом на море за само 100 евра" - ово звучи толико добро да је готово немогуће да је истинито! Иако је готово свима у интересу да уштеди који динар, овакве понуде најчешће су превара. Зато, пре него што уплатите новац на рачун или извршите електронско плаћање, добро проверите да није реч о некој лажној веб-страници или о агенцији која у стварности ни не постоји.

Избегавајте препродавце који "вребају" на друштвеним мрежама

На друштвеним мрежама, посебно у летњој сезони, један за другим "ничу" лажни налози који препродају већ постојеће туристичке аранжмане, често под изговором да сами нису у могућности да отпутују. Ризик овакве куповине лежи у томе да готово никада не можете знати да ли је већ неко купио аранжман, као ни да ли је он уопште валидан. Зато би најбоље било да избегавате овакве понуде или макар темељно проверите све пре него што извршите уплату.

Чувајте се "фишинга"

Преваранти неретко путем мејла шаљу занимљиве понуде у име познатих туристичких агенција или платформи за резервисање смештаја, пикирајући наивне кориснике који верују свему што виде на интернету. Линкови у мејлу су врло добро замаскирани, а сајтови на које се корисници кликом преусмеравају - готово идентични оригиналним. Међутим, у већини случајева, они који у овакву рекламу поверују бивају преварени, а то схвате тек када новац са рачуна буде скинут.

Добро прочитајте све што понуда обухвата (посебно оно написано ситним словима)

Уколико приметите неку јако добру понуду коју нуди проверена туристичка агенција, добро се упознајте са свиме што она обухвата и уверите да не постоје никакви скривени трошкови попут аеродромских такси, додатне наплате транфсера од и до аеродрома, оброка, уласка у СПА и слично. Посебно обратите пажњу на текст исписан ситним словима - можда се управо у њему крију финесе које вас касније могу коштати много и покварити вам дуго очекивани одмор.