Магазин

Деца која не спавају довољно имају већу шансу да пробају канабис и алкохол у тинејџерском добу

Деца имају фазе када не желе да рано иду у кревет, посебно када крене тинејџерско доба. Иако је ово честа појава, може имати озбиљније последице него што се мислило: Већа је вероватноћа да ће тинејџери пробати алкохол или канабис пре навршених 15 година ако су касно ишли у кревет и спавали мање сати током детињства, упозорава нова студија.
Деца која не спавају довољно имају већу шансу да пробају канабис и алкохол у тинејџерском добу© Freepik/freepik

Добар сан је неопходан за здравље и развој деце, тако да није изненађујуће да недовољно спавања може да негативно утиче на њихов раст. Сада, нова студија открива да обрасци спавања у детињству такође могу бити повезани са будућом употребом штетних супстанци.

Истраживачи са Универзитета у Пенсилванији су пратили распоред спавања исте групе од преко 1.000 деце током њиховог детињства, у различитим фазама развоја, да би видели да ли постоји утицај на каснију употребу штетних супстанци, што је неколико студија раније истраживало.

Тим је највише пажње обратио на два различита аспекта здравља спавања - укупно трајање сна, то јест време спавања, као и време одласка у кревет. Објаснили су да ако деца, посебно деца школског узраста, касније оду у кревет, то може утицати на њихову способност да здраво спавају.

Родитељи су пријавили свакодневно време одласка у кревет и трајање сна свог детета радним данима у узрасту од три, пет и девет година.

Када су истраживачи проценили везу између времена за одлазак на спавање у детињству и трајања сна са конзумирањем алкохола и употребом дрога када су деца постали тинејџери, открили су да је 45 одсто већа вероватноћа да ће пробати алкохол до 15. године, за разлику од децe која су у истим узрастима раније ишла у кревет. 

Промењена верзија: Установљено је и да недовољно сна код петогодишњака не повећава ризик од конзумирања алкохола у познијим годинама, али када је у питању употреба марихуане у каснијим годинама, овај ризик се повећава за 26 одсто. Код деце од 9 година је само сат времена мање спавања било повезано са 19 одсто повећаном шансом да деца пробају канабис до 15. године.

Истраживачи су такође анализирали податке тинејџера од 15 година, који су сами навели у које време иду на спавање, колико им траје сан и да ли употребљавају алкохол и канабис.

Тим је открио да тинејџери са каснијим одласком на спавање имају 39 одсто веће шансе да пију алкохол и 34 одсто веће шансе да пробају канабис. Спавање један сат мање је повезано са 28 одсто већом вероватноћом да ће дете пробати алкохол, али није било повезано са употребом канабиса.

"Мозак се много лакше развија и мења током млађег узраста, тако да инсистирајте на здравом сну како бисте подстакли нервни развој. Нездрав сан би могао имати негативне последице на физичко здравље деце, као и на њихову способност доношења одлука, што би заузврат могло бити повезано са њиховом одлуком да се укључе у употребу супстанци," сматрају истраживачи.

Претходна истраживања такође сугеришу да краће трајање сна и каснији одлазак на спавање могу повећати импулсивност и нарушити доношење одлука, што би могло директно утицати на избор употребе супстанци.

Тим истиче велику улогу сна у многим аспектима дугорочног здравља и благостања."Ако побољшамо сан код деце школског узраста, не само да би то могло показати побољшања у здрављу спавања, већ и у другим аспектима њиховог живота и будућности, као што је доношење одлуке да се укључи у ризична понашања попут употребе алкохола и других супстанци."

image