Због изгубљених маказа затворен цео аеродром у Јапану

Више од стотину летова је каснило или било потпуно отказано након што је пријављено да је нестао пар маказа из продавнице у чекаоници за укрцавање на јапанском Новом аеродрому Читосе у Хокаиду. Због инцидента, који је "могао бити повезан са отмицом или тероризмом" је на хиљаде путника било "заглављено", а неки су морали и да преноће на аеродрому.

Безбедносне провере су биле заустављене у јутарњим часовима у суботу и трајале су око два сата, што је довело до отказивања и кашњења више од 200 летова, због чега је на хиљаде путника остало да чека на аеродрому. Око 30 путника је било принуђено да преноћи на аеродрому због отказаних летова, а аеродром им је наводно обезбедио вреће за спавање и простирке.

Путници су морали поново да прођу кроз прегледање пртљага, у случају да се негде појаве нестале маказе. Гужва на прометном аеродрому је била много већа него иначе, јер су се људи враћали кући након празника Бон, традиционалног јапанског фестивала који се слави у част преминулим прецима, преноси "Индепендент".

Многи исфрустрирани путници изразили су своје незадовољство на друштвеним мрежама, надајући се бољим безбедносним протоколима следећи пут. "Мислим да немамо другог избора осим да чекамо, али се надам да ће бити мало пажљивији у будућности", "Толико ствари о којима треба бринути ових дана... никад краја. И нећу да се осећам безбедно док не дођем кући," писали су корисници на друштвеним мрежама.

Срећом, није било много разлога за бригу - маказе је следећег дана у истој продавници пронашао радник, а аеродром је у понедељак званично саопштио ову вест након што је било потврђено да је то заиста тај изгубљени пар. Међународни аеродром је признао да је проблем настао због неадекватног складиштења и управљања и нагласио важност сигурносних протокола.

Нови аеродром Читосе прима више од 15 милиона путника 2022., тако да је овај инцидент направио велику пометњу у ваздушном саобраћају. Министарство за земљиште, инфраструктуру, саобраћај и туризам затражило је истрагу о инциденту како би се спречиле сличне ситуације.

"Свесни смо да је до инцидента дошло због неодговарајућег система по коме се користи и складишти ова врста производа у продавници", саопштили су надлежни из управе аеродрома.

"Истражићемо овај инцидент, утврдити његов узрок и спречити да се понови. Такође ћемо поново нагласити да овакви инциденти могу да укажу на могућност терористичког напада и отмице авиона, тако да ћемо настојати да особље аеродрома буде у потпуности свесно важности управљања оваквим оруђем."

Упркос ситуацији, неколико корисника друштвених мрежа похвалило је поступке аеродрома, истичући ефикасност јапанских мера безбедности.