Ови ауто-делови су најчешће на мети лопова

Аутомобил на клоцнама је у последње време поново врло учестала појава, баш као и 90-их година прошлог века када су улицама Београда и других градова харали ситни лопови. Данас се ови бандити не ограничавају само скидањем точкова са кола, већ су почели да скидају са возила и друге делове.

Ситни лопови, који не краду читаве аутомобиле већ само аутомобилске делове, постоје у сваком граду, а њихове жртве су како старији, ређи модели четвороточкаша, тако и луксузни новитети који су се у продаји појавили тек недавно. Украдене делове они потом продају на црном тржишту, где се цене могу кретати од 20-ак евра па све до неколико хиљада. Шта је посебно примамљиво лоповима?

Ретровизори су увек на цени

Убедљиво најпримамљивији плен крадљивцима ауто-делова јесу ретровизори, јер се они најбрже и најједноставније скидају са кола, а и увек су тражена роба. Посебно су им атрактивни реторвизори новијих аутомобила који су опремљени сензорима за препознавање возила у мртвом углу и са интегрисаним мигавцима - њихова цена достиже и неколико стотина евра, а будући да се често могу оштетити приликом градске вожње, потражња за њима је велика.

Фарови, мигавци и штоп-светла се такође често краду

Одмах након ретровизора су фарови, мигавци и штоп-светла, преноси портал Кар Вертикал. Зависно од модела аутомобила и годишта производње, цене за ове делове крећу се и до неколико хиљада евра, а будући да су лак плен, крадљивци просто не могу да им одоле. Украдена светла некада се нађу на огласима на којима се продају половни ауто-делови, а некада и у иностранству, где им је теже ући у траг.

Регистраске таблице су једнако примамљиве лоповима

Трећа најинтересантнија "делиција" лоповима јесу регистарске таблице, које се најчешће краду како би се ставиле на неко друго возило и искористиле у (потенцијално) криминалне сврхе. Користећи регистрацију другог возила, злонамерници могу правити саобраћајне прекршаје без страха да ће им стићи казна, али и заварати траг полицајцима који контролишу камере постављене у најпрометнијим градским и међуградским саобраћајницама.

... Као и волан, ентеријер, точкови и катализатори

Међу најчешће краденим ауто-деловима су и волан, ентеријер аутомобила (посебно ако је он неке необичне боје или направљен од коже или преврнуте коже), точкови и катализатори. Истина, како би скинули са возила поменуте делове, крадљивцима је потребно нешто више времена, па се за овакве крађе одлучују само када имају све услове, односно, када је ауто паркиран у слабо осветљеној улици која није много прометна.