Јутарње мигрене - упорне главобоље које се могу предвидети, истичу лекари

Колико пулсирајуће главобоље могу бити напорне, знају само они који се суочавају са овим проблемом. Ипак, изгледа да научници имају добре вести - расположење, стрес и лош сан могу бити показатељи јутарње мигрене, показује нова студија. Ово би могло помоћи особама које пате од мигрене да предвиде, а можда чак и спрече следећу јаку главобољу.

Најмање једна од десет особа широм света има проблема са мигренама у неком тренутку свог живота. Статистика каже да жене три пута више пате него мушкараци, а чак и када се ове упорне главобоље лече, терапије нису веома ефикасне, посебно након што је мигрена већ почела.

Одређене апликације које прате сан, понашање и емоционална стања могу предвидети главобоље код неких пацијената, говоре истраживања објављена у часопису Neurology. Особе које су имале јутарњу мигрену пријавиле су ниже нивое енергије претходног дана и лошији квалитет сна претходне ноћи, наглашава се у истраживању.

"Ако људи прате своје нивое енергије, активности и сан, могли би идентификовати како неки од ових фактора могу бити повезани са нападима главобоље", каже Кетлин Мерикангас, психијатар.

Праћење сна и других фактора који изазивају мигрену могу не само предвидети главобоље код неких пацијената, већ би такође могле помоћи у развоју алата за њихову превенцију, наглашаве се у истраживању.

"Налази сугеришу да промене у телу и мозгу почињу да се дешавају пре него што особа први пут осети главобољу", појаснила је др Моника Бертаниоли.

У студији је учествовало 477 волонтера и помоћу апликације пратили су своју анксиозност, расположење, енергију, стрес и главобоље, четири пута дневно током две недеље.

Већа је вероватноћа да ће се јавити јутарња главобоља код оних који су лоше спавали или су имали ниску енергију претходног дана, кажу резултати. Поподневне и вечерње главобоље биле су више повезане са стресом и вишим нивоом енергије. Редован и квалитетан сан се показао као један од најефикаснијих начина за превенцију мигрене, наглашавају научници.

Много теже и напорније од обичних главобоља

Иако мигрене могу да се појаве у било које доба дана, често се јављају ујутру након буђења. Већина пацијената осећа чест и јак пулсирајући бол на једној страни главе. Неки људи доживљавају мигрене у предвидивим периодима, као што су пре менструације, након стресне радне недеље или викендом када су поремећене редовне навике спавања; други осећају бол без очигледног упозорења.

Прва фаза мигрене, може почети до 24 сата пре стварне главобоље. Овај период може бити обележен жељом за одређеном храном, необјашњивим променама расположења, недостатком сна, неконтролисаним зевањем или повећаним мокрењем.

Код неких пацијената могу се јавити неуролошки сигнали, звани аура мигрене.

Након што главобоља прође, следи "мамурлук" од мигрене. Ова фаза, која може трајати од неколико до 48 сати, а карактерише је умор, потешкоће у концентрацији, вртоглавица, слабост и низак ниво енергије, пише Нашонал Џиографик. 

"Ако идентификујете факторе ризика и прилагодите свој начин живота, онда можете смањити учесталост главобоља", каже Доналд Пензиен, стручњак за главобоље.