Магазин

"Шта радите недељом у 9 часова" - зашто ће вам овај необичан билборд сигурно привући пажњу

Шта радите у 9 часова… дођи и види…Натпис је на једном билборду у Београду који привлачи велику пажњу. Питање које нам углавном постављају ближњи, преко овог билоборда поставила нам је једна црква. Иза ове реченице крије се позив на нешто дубље - позив на јутарњу литургију, на заједништво и блискост. Иницијатива ове цркве да на креативан начин подсети људе на значај духовног живота и окупљања у заједници изазвала је радозналост многих и отворила врата за нове посетиоце.
"Шта радите недељом у 9 часова" - зашто ће вам овај необичан билборд сигурно привући пажњу© Приватна архива/отац Слободан Чавка

Уколико вас пут нанесе у београдско насеље Сурчин, код скретања за храм Светог апостола Матеја, налази се билборд на ком је читким словима постављено је питање - "Шта радите недељом у 9 часова?". У први мах, помислили бисте да ово питају пријатељи једни друге, па можда и овде то има смисла. Храм заједно са старешином, оцем Слободаном Чавком позива народ да дође у цркву на духовно дружење. 

"С обзиром да је наш храм релативно новијег датума, на овај начин желели смо да привучемо вернике, да људи чују за наш храм и да се на тај начин приближе својој вери што је био крајњи циљ. Наравно да смо могли да напишемо 'Недељом литургија у 9 часова' и то би био класично обавештење. Ипак, хтели смо да заинтересујемо људе и питањем 'Шта радите недељом у 9 часова' наведемо на размишљање - шта је то недељом битније од оног што се збива у храмовима", појаснио је свештеник Слободан Чавка за РТ Балкан.

Да савремене методе могу осветлити традиционалне вредности и окупити људе у заједничкој молитви, доказало је то што је оваква врсте "рекламе" за недељно богослужење имала велики одјек међу народом, прича свештеник:

"Да будем искрен то је баш уродило плодом и више него што смо очекивали. И верници су доста коментарисали, у позитивном смислу. Једном су ми после литургије пришле жене и рекле ми да су дошле у цркву јер су виделе билборд. Многи су после и наставили да долазе и делује да је доста успешно", каже.

Ипак, било је и оних којима се овај потез и није баш допао:

"Пошто се крећем по парохији један човек је негативно прокоментарисао и рекао 'ма шта њих брига шта ја тад радим'. Али, чак и то је било успешно, јер се око тога створила прича. Људи који су подржавали идеју су почели још чешће да долазе. Завртела се нека лепа хришћанска прича око свега тога. И махом су били позитивне реакције и коментари".

На идеју да путем билборда заинтересује народ да долази у цркву је дошао свештеник Слободан и како нам је рекао, "није сигуран да постоји тако нешто или да он није видео".

"Пошто смо имали, условно речено простор за рекламу, мислио сам да је то најадекватнији начин да покушамо. Жеља ми је била да када људи виде билорбод, заправо дођу и виде шта ми радимо у 9 часова. И заиста су почели да долазе. Чак су из Бања Луке, тачније један члан црквеног одбора, питао да фотографише билборд и да овако направи и код њих".

Црква Светог апостола Матеја у Сурчину је новијег датума, а битан догађај је био долазак дела моштију Светог Мардарија Либертивилског из Америке, као и посета чудотворне иконе из Русије:

"Године 2015. је започета изградња храма и после три године, не могу рећи да је завршена у потпуности, али је завршена у тој мери да су почела богослужења. Владика Василије Сремски је 2018. године осветио храм, и 29. новембра смо прославили прву славу Светог Матеја. И од тада је почео богослужбени живот  који се тихо развијао. Мало по мало, имали смо помоћ наших појаца, који лепо поју, а уз беседе и разговоре са људима, заједница је почела да се шири. Значајан догађај је био када смо добили и део моштију Светог Мардарија Либертивилског из Америке, када смо додатно духовно оснажени. После тога посетила нас је икона чудотворна из Русије и лепе ствари се дешавају", рекао је отац.

image