Магазин

Куповина преко "Темуа": Обратите пажњу на ове ствари како не бисте упали у замку превараната

"Тему: Купујте као милијардер!" гласи реклама сајта коју сте до сада вероватно барем једном видели. "Тему", изузетно приступачна онлајн продавница, већ месецима осваја друштвене мреже, а многе је увелико "намамила" ниским ценама и огромним асортиманом одеће, производа за домаћинство и негу, опреме... Али поред толико сјајних понуда, сајт је "магнет" за преваранте који желе да искористе купце. Ево на шта да обратите пажњу и како да се заштитите.
Куповина преко "Темуа": Обратите пажњу на ове ствари како не бисте упали у замку преваранатаGetty © Justin Sullivan

Сигурно сте чули за "Тему", купили нешто или барем једном бацили поглед на овај сајт/апликацију, чисто да видите о чему се ту ради. Уз изузетно ниске цене, погодности за нове кориснике, брзу бесплатну доставу и на хиљаде производа у понуди, јасно је зашто је "Тему" тренутно популарнији од сајтова попут "Алиекспреса" или "Алибабе". Осим тога, "Тему" се често оглашава на платформама као што су ТикТок или Инстаграм, што доприноси огромној популарности ове онлајн продавнице.

Међутим, као и код било које врсте шопинга на мрежи, квалитет и поузданост производа могу варирати у зависности од продавца. Платформа је релативно нова, тако да сви потенцијални ризици још увек нису довољно испитани, те се саветује да сви корисници, посебно они нови, буду опрезни.

За сада је препоручљиво да, ако нисте сигурни о мерама безбедности, а желите да купујете, користите веб-сајт, а не апликацију. Највише критика и сумња на преваре и злоупотребу података је везано за апликацију, тако да ово може бити добар потез ако желите додатну безбедност.

Зашто је "Тему" тако јефтин

Ниске цене су оно што убедљиво највише привлачи купце. Највеће питање које свако поставља је: Зашто неки производи коштају чак мање од 2 или 3 евра? Како су они толико јефтинији у односу на друге популарне онлајн продавнице?

Продавци који се налазе на "Тему" сајту директно шаљу производе из Кине до муштерија у другим деловима света, што значи да не постоје посредници који би представљали додатни трошак, преноси "Тајмс". Иако купци често могу да пронађу добре понуде, важно је да пажљиво поступају, прочитају рецензије и увере се у репутацију продавца. Посебно је добро пазити на следећих неколико превара које корисници најчешће пријављују.

Лажни промотивни кодови

Преваранти злоупотребљавају систем награђивања који "Тему" често нуди, посебно новим корисницима и путем обмањујућих ТикТок видео-снимака или објава на Инстаграму подстичу гледаоце да унесу промотивни код за попусте приликом куповине на њиховом "Тему" профилу, без давања довољно информација.

Ови видео снимци, који често садрже привлачне слике новца или луксузних предмета, дизајнирани су да преваре људе да користе ту посебну шифру профила који им нуди понуде приликом преузимања "Тему" апликације, који преваранту доноси више поена и награда на сајту. Промотивне кодове искључиво уносите када их нуде сајт или апликација, преноси "Аваст".

Бесплатна поклон картица или бесплатна роба

Будите нарочито опрезни и када видите да продавци тврде да нуде бесплатну робу или поклон картице за куповину на њиховом налогу. Ови преваранти могу да вас наведу да откријете личне податке или извршите плаћања да бисте преузели ове лажне поклоне.

Истина, апликација "Тему" нуди легитимне бесплатне поклоне у замену за препоручивање продавнице другима, али сами продавци обично не поклањају поклон картице. Када уочите да се нуде бесплатни поклони, будите посебно пажљиви и избегавајте дељење информација са непровереним изворима.

Лажна корисничка служба

Посебан опрез би требало да имате и уколико вас контактира неко ко се представља као "Тему" корисничка служба и тражи да приступи вашем налогу или личним подацима. Ову тактику обично користе преваранти који циљају банке или друге трговце на мало, који се лажно представљају као корисничка служба, не би ли дошли до поверљивих информација.

Легитимна корисничка служба никада неће тражити личне податке путем порука или позива. Увек комуницирајте са корисничком подршком преко званичних извора, директно са сајта, а ако сумњате да се неко лажно представља, користите алатке за претрагу да бисте проверили са ким имате посла. 

Фалсификовани производи

Неки производи на "Темуу", нарочито они које промовишу корисници ТикТок-а, могу бити фалсификовани. Овај проблем је уобичајен на сајтовима који дозвољавају ову врсту продаје, где неки артикли могу имати знатно нижи квалитет и не подударају се са описима производа, што доводи до незадовољства купаца и потенцијалних опасности по безбедност.

На пример, 2023. године је откривено да се на "Темуу" продају фалсификоване патике "Џорданке", за мање од 50 долара. Да бисте избегли ово, држите се познатих продаваца са позитивним рецензијама и будите опрезни са понудама које изгледају превише добро да би биле истините, јер често указују на лажне или неквалитетне артикле.

Крађа идентитета

У 2023. години, стручњаци су почели да изражавају забринутост у вези са овом апликацијом, која прикупља личне податке корисника, укључујући информације са друштвених мрежа и банкарске податке. Том Џонсон из Бироа за боље пословање рекао је за Ен-Би-Си Чикаго:

"Према стручњацима за сајбер безбедност, ако хакери имају приступ вашем телефону и оперативном систему, могу да дођу до других апликација које користите. Чак могу да дођу до ваших контакта и добију различите информације. Људи морају да буду заиста опрезни јер су ваше информације драгоцене, а ако икада доспеју у погрешне руке, то олакшава крађу идентитета.

Клонирање "излога"

На оваквим апликацијама се могу купити производи независних продаваца. Међутим, неки преваранти могу "клонирати" понуде ("излог") ових независних продаваца, променити им цене и тако насамарити купце. 

Да бисте ово избегли, проверите рецензије, оцене и историју продавца на платформи. Потражите недоследности у описима производа или неуобичајено ниске цене - све ово може бити знак упозорења. Поред тога, размислите о директној куповини преко познатих или званичних веб локација брендова када год је то могуће и користите сигурне начине плаћања који нуде заштиту купаца.

Како да безбедно користите "Тему"

Додатне мере предострожности које можете применити су:

  • Користите јаку лозинку: Уверите се да је ваш налог заштићен јединственом, али сложеном лозинком коју је тешко погодити. Ово помаже у заштити ваших личних података и информација о плаћању.
  • Нова мејл адреса: Можете направити одвојену мејл адресу, коју ћете искључиво користити за свој "Тему" налог. Овако можете спречити да вам на лични мејл стижу нежељене поруке или потенцијалне преваре.
  • Потражите позитивне коментаре: Пре куповине од неког продавца, погледајте рецензије других купаца. Позитивне повратне информације могу указивати на поуздане продавце и квалитетне производе.
  • Будите опрезни са великим попустима: Иако је "Тему" познат по томе што нуди велике попусте, будите опрезни са понудама које изгледају превише добро да би биле истините. Упоредите цене са другим великим продавцима да бисте проверили понуде.
  • Повежите се са другим "Тему" корисницима: Повежите се са другим купцима на онлајн форумима или друштвеним медијима да бисте добили савет или разменили искуства, што вам може помоћи да донесете одлуке везане за куповину.
  • Подесите дозволе: У "Подешавањима" телефона подесите колико приступа вашим подацима желите да дате "Тему" апликацији.
  • Друге методе плаћања: Уместо да уносите детаље са картице, можете користити сигурније алтернативе, као што су "Гугл пеј", "Пејпал" или "Епл пеј".
image