Рецепт за савршен бургер постоји, кажу научници - ако убаците овај тајни састојак

Од редоследа ређања слојева састојака, сосева, па и начина на који га једете... Све ово је кључно за пажљиви, научни приступ припремању и конзумирању најпопуларније брзе хране на свету - бургера. Ево како да припремите и једете ову храну тако да максимално уживате у њој, уз "обавезан додатак" једног необичног састојка, као и неизоставног поврћа које многи људи често одлуче да избаце из бургера.

"Правилна" комбинација арома меса, заједно са укусима и текстурама сира, поврћа и сосева је оно што бургер може учинити савршеним. Осим тога, један састојак који се иначе не може наћи у класичном бургеру заправо може да га подигне на поптуно нови ниво, према стручњацима.

Редослед и "тајни састојак"

Ароматични елементи хамбургера, односно месо, требало да буду ближе врху. То је зато што се ароме меса углавном прво региструју у носу, док се пет укуса - укључујући слано, кисело и умами (пријатан, слани укус) - "покупе" језиком, тако да могу бити испод меса.

Затим, састојци који највише садрже умами - сир, свеж парадајз и кечап - треба да буду на дну.

Савршени хамбургер требало да буде висок не више од 7 центиметара, према професионалним куварима за "Дејли мејл", што је довољно да сви слојеви састојака одједном стану у уста. Такође, квалитет самих састојака диктира укус и доживљај конзумирања ове хране. На пример, скупа јапанска "ваги" (wagyu) говедина је највреднија говедина на свету, тако да коришћење овог меса би сигурно знатно побољшало ваш бургер.

Међутим, није толико једноставно доћи до овог састојка, али ту има и других компоненти које бургер могу подићи на висок ниво. Неки кулинарски мајстори сматрају да само неколико капљица соја соса на доњој кришки лепиње, могу да послуже као "лепак" за све друге укусе, а на соју ће такође највише реаговати месо, то јест најважнији састојак.

Осим тога, постоји још један важан састојак, који многи не воле, а значајан је исто колико и сви остали - а то су корнишони. Неки више воле да ова два-три кисела листића избаце из бургера, јер су им превише интензивни, али управо тај укус помаже да се изразе богате умами ароме сира, парадајза и меса.

Штавише, корнишони и хрскава зелена салата претварају конзумирање бургера у вишечулно искуство, због звукова хрскања повезаних са већим задовољством. Такође, разноврсни и квалитетни састојци су и визуелно привлачни.

Најзад, шта год стручњаци за бонтон говорили, бургер увек треба јести рукама, а не са тањира и никако не би требало да користите нож и виљушку. Студије су показале да не само да се осећамо опуштеније када једемо рукама, већ то може бити укусније (укључује се и чуло мириса), али и здравије. 

Поред тога, умотавање бургера у папир током јела помаже да се не распадне, али уједно задржава топлоту и влагу до последњег залогаја.