Магазин

Шта све стоматолози могу да открију о вама током прегледа

Одлазак код зубара обично подразумева да смо осетили бол у зубима или да смо приметили каријес који нам смета. Ипак, стоматолози током прегледа могу открити много тога, а да то није нужно повезано са проблемом због ког смо дошли.
Шта све стоматолози могу да открију о вама током прегледа© artursafronovvvv/freepik

Иако идемо код зубара како би нам поправио зуб или урадио круницу, за самог стручњака наша посета је ипак више од саме интервенције. На основу прегледа, стоматолог може да уочи да ли имамо гастроинтестиналне проблеме или да ли грицкамо нокте.

"Много тога може да се закључи о општем здрављу пацијента уколико дође на преглед зуба и уста. У ствари, преко 100 стања, као и узимање одређених лекова могу се орално манифестовати. То значи да оно што се дешава у устима често може бити прозор у шире здравствене проблеме", каже стоматолог Ками Хос.

Уста се сматрају "капијом" тела и такође могу бити извор проблема, јер микроби из уста "могу ући у крвоток кроз крварење десни или отворене канале корена и путовати у друге делове тела, изазивајући инфекције или упале", појашњава Хос.

Зато су рутински прегледи зуба толико важни

"Свеобухватан орални преглед може да пружи драгоцен увид у опште здравље и животне навике особе, помажући стоматолозима да идентификују потенцијалне проблеме и да пруже одговарајућу негу", наглашава стоматолог Мајкл Веи.

Дакле, шта тачно зубар може закључити на основу стања уста?

Каква нам је хигијена уста

Стоматологе нећемо моћи да преверимо да помисле да редовно користимо конац, а заправо смо зубе опрали непосредно пре посете, јасни су стручњаци:

"Ткиво десни које се не чисти редовно концем изгледа црвено, упаљено и може крварити. Здрави десни су розе и глатки и нису натечени. Чим зубар види ваша уста, боју и текстуру десни, може рећи да ли имате болест десни", каже др Ерин Фраундорф.

Могу да закључе како се хранимо

Уколико конзумирамо доста шећера, газираних пића, киселе хране то ће се приметити због појаве каријеса, као и обољења десни. "Ако често пијете чај или кафу, вероватније ћете имати тамне мрље", каже др Ерин.

Особе које пате од дијабетеса често имају упалу десни

"Неравнотежа шећера такође може довести до брзе промене у здрављу десни, што се манифестује као отицање, крварење и осетљивост. Пацијенти са дијабетесом имају већу преваленцију болести десни", наглашава Фраундорф.

Поред тога, "воћни" или непријатан дах може бити знак неконтролисаног дијабетеса, тако да пацијенти треба да потраже медицинску помоћ ако доживе овај феномен.

Грицкање ноктију се одражава и на зубе

Не мора ни да погледа у нокте, зубар ће одмах моћи да открије да ли их грицкамо, јер ова навика се одражава и на зубе и може да изазове њихово пуцање. Зубари такође могу рећи да ли смо сисали палац као дете, јер то може значајно да промени не само зубе, већ и вилицу.

"То укључује истурене горње предње зубе са размаком, увучене доње предње зубе, уску горњу вилицу и предњи отворени загриз - недостатак вертикалног преклапања између горњих и доњих предњих зуба", каже Фраундорф.

Недостатак витамина и минерала

Сува уста, ране и крварење десни су показатељ да телу фале минерали или витамини. "Недостатак витамина и минерала може довести до многих оралних стања, као што су учестале инфекције, синдром пецкања у језику, бол у језику, испуцале усне, споро зарастање, инфекције костију и десни које лако крваре", појашњава Фраундорф.

Деснорук или леворук

"Често можемо да кажемо да ли сте леворук или деснорук - јер деснорук пацијент обично не пере своје горње десне зубе тако добро као леву страну, а обрнуто важи за леворуке. Ово оставља десни нешто натеченије и црвене, уз више задржавања плака на одређеним зубима", наглашава Фраундорф, а пише Хафпост.

Поремећај у исхрани и гастроинтестинални проблем

Стоматолози такође могу да виде ефекте и поремећаја исхране код својих пацијената, посебно булимије, јер тада пацијенти имају оштећеније глеђи зуба.

Такође, упорни лош задах може указивати на гастроинтестиналне проблеме. Кронова болест изазива  отицање десни и чиреве у устима и оралне манифестације попут ових су важне за рану дијагнозу и лечење озбиљних стања.

Проблеми са стресом и спавањем

"Стискање или шкргутање зубима, може бити знак стреса или анксиозности, што има штетне ефекте на орално здравље. Шкргутање и црвенило ткива десни и грла такође могу бити знаци апнеје у сну – озбиљног стања које ограничава количину кисеоника коју особа треба да има током спавања", наглашава Фраундорф.

Током прегледа зуба, стоматолози могу да примете одређене знаке које упућују на карциноме, затим да пацијент има аутоимуну болест, да је пушач или се бори са злоупотребом алкохола. Такође, ако навике и хигијена уста нису константне, већ перемо зубе с времена на време, а не увече и ујутру и када је потребно, стручњак ће сигурно да примети.

image