Магазин

Како се решити апликација на телефону које не служе ничему и само заузимају меморију

Непотребне апликације не само да заузимају меморијски простор на мобилном телефону, већ могу довести и до крађе података. Међутим, са савремених Андроид уређаја поједине програме је просто немогуће избрисати, али то не значи да не постоји друго решење.
Како се решити апликација на телефону које не служе ничему и само заузимају меморију© Canva / FOX 1004

На већини Андроид мобилних уређаја просечно је инсталирано око 80 апликација, док се скоро трећина њих никада није не користила. Овакав "терет" уопште није препоручљив, сматрају ИТ стручњаци, јер осим што заузимају некада прекопотребан простор, поједине, а нарочито фабричке апликације могу још и шпијунирати кориснике и довести до хакерских напада. Неке од тих апликација корисници могу самостално деинсталирати, али неке не. Срећом, и за то има "лека", јер Андроид нуди две "заменске" функције: онемогућавање рада апликације и њено заустављање.

Онемогућавање рада је могуће за поједине апликације

Софтвере који су инсталирани на уређају приликом његове куповине најчешће је немогуће деинсталирати, чак и ако они нису од суштинске важности за функционисање уређаја. У том случају, корисник може једноставно искључити апликацију (disable), што се у пракси мало разликује од потпуног брисања. Искључена апликација нестаће из менија телефона (или са главног екрана, уколико се она тамо налазила) и остаће деактивирана све док вам поново не затреба: тада је довољно да кроз подешавања телефона приступите апликацији и активирате је криком на тастер enable, преноси Касперски лабораторија.

Заустављање није исто што и онемогућавање рада, а ево када се не препоручује

Код неких апликација не постоји опција онемогућавања њеног рада. Међутим, ни то не значи да она нужно мора бити активирана. Увек је можете зауставити кликом на опцију force stop. Једино о чему би требало добро да размислите јеесте због чега је апликацију заправо немогуће избрисати или деактивирати. У већини случајева разлог је исти - она је кључна за функционисање уређаја, а њено укидање може довести до грешака у раду или потпуне блокаде појединих функционалности. Као и у претходном случају, и овде је могуће поново "оживети" апликацију, а неке од њих се могу укључити и саме, ако се, примера ради, уређај рестартује.

image