Магазин

Вежбање само викендом се исплати - може бити корисно као и редовно, каже студија

Због сталних обавеза, посла, гужви у саобраћају, слободно време може бити права реткост. Често говоримо да немамо времена да кувамо, посетимо пријатеље или једноставно уживамо са породицом поред реке, па се намеће питање како онда да нађемо време за редовно вежбање које је преко потребно организму током недеље? Има ли онда користи ако вежбање оставимо да одрадимо током викенда? Изгледа да итекако има, доказује скорашње истраживање - битно је да смо активни бар два дана у седмици.
Вежбање само викендом се исплати - може бити корисно као и редовно, каже студија© abin Vallet/unsplash

Познато је да су здравствене користи од вежбања велике и подразумевају смањење ризика од хроничних болести, деменције, позитивно утиче на кости, ментално здравље. Особе којима је вежбање саставни део живота, обично распореде своје тренинге, три пута седмично.

Ипак, има и оних који рекреацију и вежбање оставе за викенд, што такође може имати велике користи. Нова студија објављена у часопису Nature Aging доноси добре вести за оне који се боре да уклопе редовно вежбање у свој распоред током недеље, јер активности током суботе и недеље итекако пријају телу и здрављу. Наиме, "викенд спортисти и рекреативци", дакле људи који тренинге обично обављају на крају недеље, могу уживати у истим здравственим благодетима као и они који вежбају редовно током целе недеље.

Али шта ако су викенди резервисани за посао или породичне обавезе

Истраживачи су открили да, све док људи упражњавају умерене до интензивне физичке активности у једном или два дана у недељи, постижу одређене здравствене користи.

Људи који већину свог вежбања обаве у једном или током два дана, имају сличне користи за здравље срца као они чија је физичка активност равномерније распоређена током недеље, говори предходна студија. 

Чак и ако традиционално вежбање у теретани није за нас, и даље имамо среће. Студија је користила уређаје за праћење активности који су пратили све врсте напора. Тако да, без обзира на то како акумулирамо своју умерену до интензивну активност, ова студија сугерише да ћемо ипак уживати у здравственим благодетима.

Ово се уклапа у растућу количину истраживања која показују да, било да је реч о кратким налетима свакодневних активности као што су пењање уз степенице или кућни послови, или дужим сесијама трчања или тренинга у теретани, здравствене користи су ту.

Шта је истраживање обухватило

Истраживачки тим из Кине анализирао је податке од више од 75.000 људи, а просечна старост учесника у овој студији била је 62 године.

Учесници су сврстани у три групе:

Неактивни - људи који нису испуњавали препоруку од 150 минута умерене до интензивне физичке активности недељно.
Редовно активни - они који су испуњавали смернице са активностима распоређеним током целе недеље.
"Викенд ратници" - људи који испуњавају смернице тако што више од 50 одсто своје активности акумулирају у једном или два дана (ово нису нужно биле суботе и недеље, већ било који дан или два дана у недељи).

Резултати су показали да су, у поређењу са неактивним одраслима, особе које су вежбале викендом имале су 26 одсто мањи ризик од развоја деменције, 21 одсто мањи ризик од можданог удара и 45 одсто мањи ризик од Паркинсонове болести. Такође, њихов ризик је био 40 одсто и 37 одсто мањи што се тиче депресије и анксиозности у поређењу са неактивном групом, пише Сајанс Алерт. 

Прилагођено је неколико кључних фактора начина живота и здравља који би могли утицати на ове исходе, на пример, старост, пол, пушачки статус, конзумација алкохола, исхрана и историју стања као што су дијабетес, хипертензија и рак.

image