Острво у облику сузе - место на које Грци иду на море

Овог лета, Грчка је трпела смртоносне топлотне таласе, па су и туристи и локално становништво подједнако тражили олакшање. Спас су пронашли на једном кикладском острву које је већ дуго познато као прелепа оаза са ветром, у коју становници са копна беже од врућине. У питању је Кеа, које и на мапи привлачи посебну пажњу јер је оствро у облику сузе.

Кеа је најближе кикладско острво копну и до њега од Атине је потребно сат времена вожње трајектом. Познато је у древној грчкој митологији као Hydroussa (водено острво) захваљујући својим обилним изворима који хране његову бујну вегетацију. Данас је на острву 2.500 становника, а Кеа је дом успаваним селима и засеоцима, кристално чистој води и чувеним заласцима сунца.

Одувек је била рај за становнике Атине

"Кеа је увек била рај за Атињане, који би напуштали своје канцеларије у петак поподне и без напора стизали на острво. Рутина је једноставна - освежавајуће купање на плажи Gialiskari, након чега следи лагана вечера. У недељу поподне враћање трајектом за Атину. Овај ритуал, цењен због своје једноставности, се поновља и следећег викенда. То је место које увек зове да дођете опет", објаснила је локални водич Сотирија Антонопулу, а пише Би-Би-Си.

Острво је скроз другачије од вреле Атине и за то постоји разлог: "Током лета, Егејска острва, а посебно Кикладска острва, имају нижу максималну температуру од копна. Јаки северни сезонски ветрови, помажу да се температура ваздуха на острвима одржи у хладнијим условима него у копненој Грчкој. На пример, током дуготрајног топлотног таласа у јулу ове године, када је температура прешла 40 степени у многим грчким областима, на острвима остала је знатно испод 35 степени", објаснио је др Костас Лагувардос, директор истраживања у Националној опсерваторији Атине.

Богата историја и разни мириси

Има богату историју која датира из старог века, а археолози су у близини једног села  открили куће и радионице из неолита. Налази су у Археолошком музеју на Кеи, који чува артефакте од неолита до старог Рима. 

Кеа користи своје природне ресурсе и традиционалне пољопривредне праксе како би постигла изузетан степен самодовољности. Посетиоци могу то да примете у чувеном острвском меду, опрашеном искључиво од нектара цвећа тимијана. Ова биљка, уз разноврсну колекцију зачинског биља, укључујући камилицу, жалфију, лаванду, оригано, рузмарин, вербену, босиљак обилују на острву, чинећи га тако миришљавим.

У унутрашњости острва Кеа налази се древна храстова шума, која је важан део економије, а шума такође спречава ерозију тла и помаже задржавању кишнице. Поред тога, Кеа је позната по својим чистим водама и скривеним плажама и постаје све популарна дестинација за роњење.