Ресторан наплатио 58 евра за сечење торте коју су гости сами донели
Како би прославила рођендан мајке, једна породица је посетила ресторан у јужном делу града Ареца. Тринаест гостију је унапред питало да ли могу да донесу торту из посластичарнице и ресторан је прихватио.
Међутим, након уживања у слављу, рачун од 659 евра укључивао је и накнаду од 58 евра за сечење и сервирање рођенданске торте, као и цену од 4,50 евра по особи за услугу.
Испоставило се да је овај трошак био скупљи од саме торте, која је коштала 45 евра. Иако је рачун плаћен, ћерка се огласила на друштвеним мрежама, изненађена ситуацијом која је потом изазвала велике реакције јавности.
У објави на Фејсбуку је тврдила да је ресторан рекао да је то правило постојало још од њиховог оснивања, тако да су морали то да плате, преноси "Дејли мејл".
"Не покривамо ову врсту услуге и углавном служимо јела која сами правимо, па се трудимо да госте одвратимо од доношења хране споља. Ако узмемо у обзир да је у Арецу просечна накнада за услугу 2,5 евра по особи, нема тако велике разлике у цени", рекао је власник ресторана за италијанске медије.
"Мој ресторан мора да плати конобара који опслужује сто, машину за прање судова и друге пратеће услуге. Морамо некако повратити те трошкове."
Међутим, власник је признао да се могло другачије завршити. "Нисам био тамо те вечери, али моји запослени су можда били превише нападни у управљању насталом ситуацијом, можда су могли мало да снизе уобичајену цену или чак да ништа не наплате за торту. Боље 50 евра мање и људи који иду кући срећни него овај неспоразум, у коме смо сви оштећени," закључио је.
У августу прошле године, још један ресторан у Италији шокирао је своје муштерије на сличан начин, јер им је наплатио 20 евра за резање рођенданске торте.
Многи корисници друштвени мрежа су "напали" ресторан, јер сматрају да гости не треба да плаћају толику цену ако су донели сопствену храну, што ресторан "ништа не кошта". Неки пишу да је ово само још један пример "похлепних угоститељских објеката".
Међутим, има и оних који разумеју зашто је особље одлучило да наплати. Пре свега, ту је питање безбедности, јер ако је храна коју гости уносе неисправна, ресторан може да трпи последице. Такође, неки сматрају да је услуга сечења, сервирања и прања судова довољан разлог за додатну наплату, као и да не може свако да у ресторан уноси шта год жели да једе и пије.