Магазин

Мапа света са правилима: Штa "не сме" да се ради у ресторанима широм света, а шта у Србији

Правила бонтона у ресторанима поприлично се разликују од земље до земље. Неки примери нам звуче сулудо, на неке бисмо се чак могли и навићи, а нека наша неписана правила шокирају странце. Шта се то сме, а шта не, да се ради у ресторанима широм света и код нас?
Мапа света са правилима: Штa "не сме" да се ради у ресторанима широм света, а шта у Србији© Canva / Taha Samet Arslan

Угоститељски објекти су увек радо посећивани на путовањима, јер - ко ће кувати на одмору? Лепше је сести у неку локалну таверну или ресторан и наручити неки домаћи специјалитет и дегустирати локалне врсте напитака. Али, оно о чему многи не размишљају јесте да се правила бонтона подоста разликују зависно од земље и да неке наше навике могу шокирати домаћине. 

Зато су истраживачи сакупили савете које су путници и домаћини из чак 180 земаља делили на Гуглу и направили збирку савета шта никако не чинити у ресторанима широм света. На мапи света се, поред популарних туристичких дестинација, између осталог, нашла и наша земља, као и земље у региону. Ево шта кажу стручњаци.

Ове ствари немојте чинити у популарним европским земљама

Италијани ће вас чудно гледати ако након 11 сати преподне наручите капућино или лате, Шпанци - ако уз супу или јела од хоботнице поручите и флашицу воде, док ће вас у Француској "осудити" ако листове зелене салате будете секли ножем. Уколико путујете у Енглеску, Шкотску и Северну Ирску имајте на уму да је тамо законом забрањено бити пијан у пабу.

Ако седнете у неки ресторан у Немачкој, никако немојте јести док вам домаћин не пожели пријатан оброк, а ако се задеси да се нађете у Белгији, не заборавите да се у тој земљи сматра некултурним дување у храну не би ли се она охладила. У Словенији водите рачуна о томе да никако не покрећете пословне теме током јела, а приликом посете ресторанима у Аустрији водите рачуна како наздрављате - забрањено је укрштати руке приликом куцања чашом.

Шта се сматра некултурним у Србији, а шта у региону

У нашој земљи сматра се веома некултурним тражити од конобара да подели рачун, односно да свакоме донесе рачун само за оно што је јео и пио. У "комшијској" Хрватској издвајање само 30 минута за пиће са некиме је врхунац непоштовања, док Босанци могу помислити да нешто није како треба ако не попијете до краја пиће које вам је насуто у чашу.

У Турској ће вас попреко погледати ако у пилав додате кечап, док ће Грци у већини случајева остати шокирани ако током ручка наручите само салату. И Мађари имају своје неписано правило: нипошто немојте умакати комадиће хлеба у супу или чорбу, сос који је остао од главног јела или сафт од салате. 

image