Исхрана игра посебно важну улогу у развоју когнитивних функција, нарочито током одрастања, када се мозак деце формира и када они свакодневно усвајају нова знања и вештине. Које се намирнице се посебно препоручују школарцима објаснили су стручњаци у области неурологије.
Ова храна побољшава концентрацију и способност процесуирања информација
"Храна на бази соје није толико често на дечијем менију, али наша научна студија указује на то да нутријенти из ове намирнице, а конкретно изофлавони, потпомажу когнитивне функције деце", навела је Ајла Бристина, доктор неурологије на Универзитету у Илиноису у интервјуу за Њујорк Пост.
У научној студији учествовало је 128 малишана од 7 до 13 година старости, који су пуних недељу дана јели оброке богате сојом. Након тога, истраживачи су спровели тестирање, у оквиру кога су малишанима подељени тестови интелигенције и дати разни задаци на рачунару који би показали у којој су мери она способна да задрже пажњу.
Резултати који су добијени анализом показали су да је повезаност значајна и да су деца која су чак и у малим количинама уносила соју драстично брже одговарала на постављене задатке и процесуирала добијене информације. Ипак, оно на шта соја никако није утицала јесу интелектуалне способности малишана.
Које су још намирнице богате изофлавонима осим соје
Како наводи научница, ово је прва студија у којој се истраживао утицај изофлавона, који је један од најзначајнијих нутријената соје, на мождану активност деце. Изофлавони се, осим у соји, могу пронаћи и у намирницама попут целера, першуна, парадајза, махунарки, бобичастог воћа, јабука, као и грожђа. Осим тога, деци се могу припремати и оброци са сојиним млеком, као заменом за обично млеко (каше, смутији, и слично), као и са тофу-сиром, који је одлична алтернатива за крављи и козији сир.