Зашто ће неки партнери опростити превару

"Неког кога покреће љубав, могуће је да ће опростити", ма колико год превара била тешка, разарајуће и деструктивна за породицу и пријатеље. Да ли ће неко прећи преко преваре зависи од тога "каква је особа, какав му је карактер и колико може да се одупре притиску околине, као и колико је морално узвишен да поднесе ударац да неком опрости зарад љубави", каже психолог Снежана Репац за РТ Балкан.

У многим случајевима, посебно када пар одлучи да остане заједно после неверства, партнер који је варао, изражава дубоко покајање и обећава да се то више никада неће поновити. Особа која је преварена, сигурно је била и веома повређена, љута, емоције су одиграла веома битну улогу. Ипак, кад се ствари слегну, време и разум одраде своје, неке особе успеју да опросте превару:

"Заиста је индивидуално да ли ће неко да превазиће оно што је у нашој култури представљено као стереоптип. Ми сазревамо на тај начин што усвајамо информације из спољашне средине и у нашој цивилизацији сматра се да је то велика траума, губитак. Пошто је траума, после ње иде трауматски ход - неко лакше преброди, неко не. Овде све зависи каква је ко личност, колико је неко резилијентан на трауму. Друга ствар је емотивна компонента и колико је особа спремна да се носи свим тим под јаким емоцијама", појашњава психолог и додаје:

"Неко опрашта превару, неверство, превасходно је због тога какав је као човек, особа, какав му је каратктер, како је васпитан, колико је аутономан, колико може да се одупре притиску околине и колико је морално узвишен да стоји и поднесе ударац да неком опрости зарад љубави. Ипак је то морални чин, подразумева и чување слободе свог мишљења у односу на околину. То је ствар слободе, морала, храбрости и чин је љубави", каже Снежана.

Одлука у карактеру особе која "држи вагу"

Уколико особу покреће љубав, а не освета, постоји могућност да ће доћи до опроста:

"Да ли неко опрашта превару опет зависи колико је толерантан и свестан тренутка у ком је. Појединац тада мери све што је учињено до сада са парнером и тренутак у ком се дешава превара. Карактер особе која све вага одређује исход односно да ли ће да опрости или не. Ако је та особа по караткеру нарцисоидна, егоиста, саможива, себична, каприциозна, тврдоглава, робује стереитипима оно ће вероватно теже опростити. Ићи ће ка разводу, освети. Неког кога покреће љубав, могуће је да ће опростити", каже.

Опраштање превере је високо свестан морални чин и показивање да је тој особи стало до партнера и да га разуме. Треба бити свестан да емоције могу додатно да закомпликују ствари, прича стручњак: 

"Живимо у времену где је све постало сувише компликовано. Некад нам је решење да пустимо ствари. Термин превара, ми се не чини као адекватан термин за ту врсту односа, зато што је манипулативне конотације и указује на нешто што је злонамерно. Шта у ситуацијама када је неко незадовољан у вези и нађе бољег или да ли је превара ако нешто урадиш добро са себе и изађеш из лошег односа или брака и спасеш све. То није превара, многе ствари су се овде помешале", истиче Снежана.